USR-PLUS prezentat luni la Cotroceni un document in care se cere vacanta de doua saptamani pentru toti elevii si revenirea in format fizic doar in localitatile sub 6 la mie, dupa ce le doua saptamani.

Documentul se numeste „Propuneri USR pentru un program de guvernare PNRR+”. In capitolul 1, Criza sanitara – managementul pandemiei, inchiderea scolii pentru doua saptamani masura numarul 3 propusa in ceea ce se cheama „Plan de masuri ferme pentru limitarea transmiterii”, scrie edupedu.ro

Reprezentantii USR dau „exemple de astfel de masuri care pot fi luate in considerare:

„3. Decalarea anului scolar: vacanta 2 saptamani, cu prelungirea scolii in lunile de vara si decalarea cu 2 saptamani a examenelor de bacalaureat si de capacitate (N Red. Examenul de la finalul clasei a VIII-a nu se mai numeste „de capacitate” din 2003); revenire in format fizic in localitatile cu incidenta sub 6/mie dupa cele 2 saptamani, cu continuare online pentru restul localitatilor. Exceptie: invatamantul prescolar si primar, care continua in format fizic.

4. Reluarea testarii in scoli: testare nazala (neinvaziva), gratuita, efectuata de personal medico-sanitar sau cadru didactic instruit, pentru copiii si personalul didactic si auxiliar simptomatic sau contact”, potrivit documentului.

Documentul contine si alte masuri cu termene in domeniul Educatiei. Este vorba despre „Digitalizarea educatiei”. pentru acest domeniu reprezentantii USR propun „incepem cu cadrul legislativ si urmarim investitiile in digitalizare:

Act normativ care stabileste profilul viitorului cadru didactic privind competentele digitale si modul de evaluare a competentei digitale la examenele scolare.

Act normativ privind evaluarea competentelor digitale ale elevilor

Termen: 2022

Tinte PNRR pentru digitizalire educatie: dotarea a 5.200 de scoli cu resurse tehnologice pentru laboratoare IT;
Operationalizarea a cel putin 1.100 de laboratoare SMART.

Reforma guvernantei sistemului de invatamant preuniversitar si profesionalizarea managementului scolar

In 2023, guvernul trebuie sa adopte Planul de Actiune privind reforma guvernantei scolare. USR va insista ca acest program sa aiba o orientare cu adevarat reformista, potrivit obiectivelor anuntate in programul de guvernare: transferul atributiilor de la inspectorate la consiliile de administratiei, putere reala la nivelul scolii, la profesori si parinti, responsabilizarea actorilor care sunt cel mai apropiati de elevi”.

Argumentul celor de la USR, pus pe pagina a doua a documentului, este urmatorul: „Constienti de situatia critica in care se afla Romania, avand in vedere restantele si amanarile inacceptabile de la implementarea reformelor, inregistrate in 2021, manifestand determinarea de a recladi o coalitie bazata pe obiective de politici concrete, clar asumate, si un parteneriat onest

Propunem urmatoarele principii pentru negocierea unui program de guvernare care sa aiba ca obiectiv pe termen scurt gestionarea crizei sanitare si pe termen mediu o guvernare care sa livreze reformele necesare pentru modernizarea Romaniei. Guvernul PNRR+ ar trebui sa aiba ca linie rosie reformele agreate in PNRR si vointa politica a partenerilor de a schimba Romania”.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *