În ultima perioadă, oamenii din lumea întreagă s-au concentrat pe criza sanitară a momentului, generată de nemilosul virus de care se pare că nu mai scăpăm.

De mai bine de un an ne luptăm cu acesta și nu ajungem deloc la final de drum. Totuși, scăpăm din vedere faptul că mai există numeroase altfel de boli care ne pun viața în pericol.

Boala tăcută a lumii
În ultimul timp se vorbește doar despre nemiloasa boală a momentului, care a ucis o mulțime de oameni și continuă să ne dea mari bătăi de cap. Totuși, nu trebuie să uităm că mai sunt și alte probleme de care trebuie să ne ferim și pe care trebuie să le luăm în seamă, la fel de periculoase.

Există, printre altele, o boală ce reprezintă principala cauză a deceselor din întreaga lume, în special în țările în curs de dezvoltare. Specialiștii o mai numesc și pandemia uitată, pentru că mulți nu o mai iau în seamă, deși este o afecțiune periculoasă. Aceasta este tuberculoza, care a provocat o mulțime de victime în timp.

Conform studiilor efectuate de specialiști, anual, la nivel mondial, aproape nouă milioane de oameni sunt diagnosticați cu tuberculoză, mai ales în țările sărace, iar boala ucide peste 1,4 milioane de persoane. De mult timp nu au mai apărut tratamente noi pentru această afecțiune, deși este mult mai periculoasă decât virusul cu care ne confruntăm în acest moment. Este o afecțiune veche, care a fost analizată cu mare atenție, dar dată uitării în ultima perioadă.

Zonă roșie de TBC în România
În anul 2019, autoritățile și medicii avertizau că în țara noastră este o zonă roșie în ceea ce privește această boală. Mai exact, în județul Galați era o ratăde 74 de cazuri la mia de locuitori. Frumuşiţa, Smârdan, Pechea, Fundeni, Lieşti, Iveşti, Cudalbi, Drăgăneşti, Matca, Corod, Ţepu, Brăhăseşti, Gohor, Ghidigeni, Jorăşti au fost comunele cele mai afectate de această boală, unde o caravană de investigații a mers pentru a detecta cazuri noi.

Cauzată de o bacterie numită ”Mycobacterium tuberculosis„ care vizează de obicei plămânii și le provoacă daune grave. De reținut că se răspândește extrem de repede, prin aer, prin strănut, tuse neprotejată. Totuși, nu se ia după folosirea aceluiași prosop, strângerile de mână, utilizarea comună a toaletei.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *