Alexandru Rafila, ministrul sănătății, a anunțat, în ședința de Guvern de miercuri, că relaxarea unor măsuri trebuie să vină la pachet cu respectarea unor prevederi.

În acest sens, acesta a făcut un apel către agenții economici în privința respectării cu strictețe a prevederilor din pandemie.

”Înlesnirea unor dintre restricții trebuie să vină la pachet cu respectarea unor prevederi. Suntem de acord ca mai ales în această perioadă să ne putem desfășura activitatea cu măsuri ușor relaxate, s-a introdus în certificatul covid și testarea.

Pentru toți operatorii economici: să respecte legislația în privința măsurilor de protecție, gradul de ocupare etc.. Nu putem să avem niciun fel de toleranță. Trebuie să ținem lucrurile sub control, astfel încât să nu avem un val următor cu consecințe însemnate”, a declarat ministrul.

Dr. Rafila a mai spus că autoritățile, alături de medicii de familie, vor să dezvolte un sistem de testare extins.

”Evaluăm la nivel de Ministerului Sănătății capacitatea spitalelor. Dezvoltăm, alături de medicii de familie, un proiect care să permită testarea tuturor persoanelor care prezintă simptome sau sunt contacți al unor persoane infectate”, a mai spus Rafila.

Raed Arafat, anunţ despre noile măsuri
“Clar că situaţia noastră este mai bună decât acum 2-3 săptămâni. S-a ajuns la implementarea unor măsuri pentru următoarea perioadă. Se propune eliminarea interdicţiilor de circulaţie pentru persoane în timpul nopţii. Creşte intervalul orar de la 21 la 22 pentru toţi agenţii economici, pentru închidere.

Se elimină obligativitatea purtării măştiii in spaţiile deschise si rămâne obligatorie doar in cele aglomerate, piete, târguri, staţii de autobuz, la coadă. Portul măştii în spaţiile închise şi transportul în comun rămâne obligatoriu.

Permiterea accesului în mall-uri, magazine mari, neesenţiale se permite celor vaccinaţi, trecuţi prin boală şi testaţi cu test PCR de 72 de ore sau antigen de 48 de ore.

La magazine mai mici de 200 mp nu va fi necesară prezentarea unor documente, însă aceste magazine vor trebui să stabilească numărul maxim de persoane care pot intra concomitent. De exemplu, la 200 mp pot fi simultan în magazin 50 de persoane.

Activităţile limitate acum la 30% vor fi limitate la 50% (teatre, cinematografe, evenimente sportive), dar respectând regulile: vaccinaţi, testaţi, trecuţi prin boală.

Nu vor fi restricţii în noaptea de Revelion privind la ora la care vor fi deschise restaurantele, dar va fi cu limită de 50% şi cu prezentarea certificatului de vaccinat, trecut prin boală sau testat.

În noaptea de Revelion, organizatorii au obligaţia să se asigure că se respectă regulile, nu există număr maxim la evenimente de exterior.

Petrecerile private, nunţile, botezurile rămân restricţionate.

Acestea sunt măsurile care sunt propuse pentru adoptarea în şedinţa de guvern de mâine. Mâine, există şansa să fie adoptate toate sau să fie unele modificări”, a spus Raed Arafat, într-o conferinţă de presă organizată marţi seara.

Noi relaxări urmează să fie adoptate miercuri, în cadrul unei ședințe a CNSU. Printre măsurile care ar putea fi luate este faptul că magazinele ar putea fi deschise până la ora 23.

Masca de protecție ar putea să nu mai fie obligatorie în toate spațiile exterioare, iar petrecerile ar putea fi permise, chiar și după ora 22.

Noi relaxări luate pentru Crăciun și Revelion. Mâine e o ședință a CNSU
În prezent, magazinele sunt deschise până la ora 21, dar de sărbători programul acesta ar urma să fie prelungit în Ajunul Crăciunului și de Revelion, relatează news.ro.

De asemenea, inclusiv premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre măsurile ce urmează să fie luate de sărbători și a specificat că dorința este aceea de a se evita aglomerația.

Totodată, toate persoanele trebuie să poată să își facă cumpărăturile pentru mesele festive, a mai afirmat premierul.

„Sunt luate în calcul toate măsurile astfel încât să evităm aglomerarea, să acordăm timp tuturor cetățenilor să-și facă cumpărături de sărbători, iar reprezentanții statului să poată gestiona situația”, a declarat, marți, Nicolae Ciucă.

„După ce luăm decizii oficiale, le comunicăm”, a mai spus premierul.

Ministrul sănătății, declarații despre măsurile luate în perioada următoare
Alexandru Rafila preciza că subiectul noilor măsurile care se vor aplica inclusiv în perioada sărbătorilor de iarnă vor fi adoptate cât de curând.

Referitor la petrecerilor organizate în plină stradă, ministrul sănătății spunea că oamenii trebuie să fie foarte atenți la regulile sanitare și să poarte masca de protecție tot timpul.

“Acest subiect va fi dezbătut şi adoptat din punct de vedere legislativ, probabil în cursul acestei săptămâni, dar nu putem intra în astfel de detalii.

Dacă oamenii vor să facă petreceri în stradă, ceea ce este fresc pentru această perioadă, rugămintea este să înţeleagă, pentru aceste petreceri în stradă, chiar dacă incidenţa este mică în România sau va fi mică în această perioadă, utilizarea corectă a măştii în spaţii aglomerate, inclusiv în timpul acestor petreceri este absolut obligatorie.

Cred că ficare trebuie să înţelegem că este responsabilitatea pe care o avem de a ne proteja nu numai personal, ci şi pe cei cu care vin în contact”, a precizat Alexandru Rafila.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *