Europenii speră în continuare să-l convingă prn dialog pe preşedntele rus Vadimir Putin să renunţe la o eventuală invazie a Ucrainei, însă au început vineri să pregătească sancţuni ”grele” împotriva Moscovei, pentru a-l ”descuraja” şi pentru a-şi afirma credibilitatea în faţa aliaţilor lor americani.

Între timp, Rusia a comasat aproape 100.000 de militari, tancuri şi artilerie la frontera Ucranei, deşi dezminte cu tărie intenţia de a trece la acţiuni militare.

”Noi vrem să descurajăm Rusia, avem o analiză convergentă, o hotărâre colectivă de a acţiona şi voinţa de face UE auzită”, a dat asigurări, în faţa presei, ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian, a cărui ţară deţine preşedinţia Uniunii Europene, în cadrul unei reuniuni informale a miniştrlor de Externe din UE, organizată joi şi vineri la Brest în vestul Franţei.

”Sancţiunile sunt pe masă. Avem convingerea că riscul unei intervanţii ruse în Ucraina este real şi trebuie să fim pregătiţi să reacţionăm”, declară pentru AFP un alt ministru.

”Nu avem nevoie de săptămâni pentru a ne pune de acord, aşa cum s-a întâmplat când a fost anexată Crimeea, în 2014”, a subliniat el.

Noi discuţii sunt prevăzute la o reuniune oficială a miniştrilor de Externe din UE, la 24 ianuarie, la Bruxelles, anunţă el.

”Putin este un jucător de şah”, declară un lider european.

”El este imprevizibil, însă este momentul oportun să acţioneze, pentru că, dacă aşteaptă, Ucraina va fi mai puternică”, declară el, explicându-şi astfel temerile alimentate de o multiplicare a incidentelor.

Un atac cibernetic vizând mai multe site-uri guvernamentale în Ucraina le-a confirmat europenilor temerile.

”Este extrem de îngrijorător. Un atac cibernetic poate preceda activtăţi militare”, comentează ministrul austriac de Externe Alexander Schallenberg.

”Acesta este exact genul de lucruri de care ne temem”, a subliniat omoloaga sa suedeză Ann Linde. ”Trebuie să fim foarte fermi în reacţia noastră faţă de Rusia şi să spunem că, dacă au loc atacuri împotriva Ucrainei, noi vom fi foarte duri, foarte puternici şi robuşti în reacţia noastră”, a subliniat ea.

Europenii mizează în continuare pe dialog şi diplomaţie. Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a anunţat că urmează să efectueze săptămâna viitoare o vizită la Moscova în vederea unor întâlniri ”la toate nivelurile”.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *