Moșii de Iarnă este una dintre cele mai importante sărbători destinate celor decedați. Numiți în popor și „Moșii cei mari” sau “Sâmbăta Morților”, reprezintă un eveniment important, pentru care trebuie să ne pregătim intens.

Vezi când pică în 2022 și ce ai de făcut.

Moșii de Iarnă se sărbătoresc în fiecare an, dar au date diferite. Reprezintă una dintre cele mai importante sărbători destinate celor trecuți în neființă, cu scopul de a-i pomeni pe aceștia și sufletele lor adormite. Anul acesta, 2022, Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților va avea loc la data de 26 februarie 2022.

În această zi se face slujba destinată celor morți, cărora li se dau de pomană diferite preparate. Înainte de toate, femeile pregătesc colaci, colivă, vin, iar cine vrea, poate face și diferite mâncăruri pe care, ulterior, să le dea de pomană celor sărmani, pentru cei din familie care i-au părăsit. Mai apoi, merg la cimitir, după care la biserică. Preotul sfințește bucatele, citește pomelnicul și la final se împart toate cele.

Totodată, după terminarea slujbei, oamenii merg la mormintele celor dragi și aprind lumânări, dau cu tămâie și aduc flori. Se spune că trebuie așezate câte două lumânări la fiecare colț al mormântului, în timp ce în unele zone se aprind câte 42.

Interzis de Moșii de Iarnă
Conform tradiției, toate alimentele care nu au fost consumate în această zi trebuie aruncate, și nu mâncate a doua zi, când se anunță începutul postului Paștelui. În plus, în ziua cu pomina nu se muncește, nu se fac treburi casnice și nu se spală haine.

Se zice că sufletele morților circulă singure pe pământ în noaptea destinată lor. Astfel, tradiția spune că nu este bine să umbli singur pe stradă, pentru că spiritele rele îți pot face rău dacă te văd că nu ai companie.

De altfel, nu se fac nunţi de Moșii de iarnă. Conform celor mai vechi tradiții, odată cu Lăsatul secului de carne, cununiile religioase ar trebui să fie interzise.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *