Alexandru Rafila, anunț îngrijorător

Situația din țara noastră continuă să fie una extrem de dificilă, deși campania de vaccinare continuă și oamenii se imunizează.

Numărul de infectări este, în continuare, unul mare, care se pare că va exploda.

Alexandru Rafila a făcut anunțul tragic pentru români.

Alexandru Rafila a vorbit despre situația din țara noastră provocată de pandemie, care nu este deloc una bună. Veștile nu sunt unele îmbucurătoare, din contră, ar trebui să ne dea de gândit. De la specialist aflăm că, săptămâna viitoare, am putea avea chiar și 25-28.000 de cazuri, având în vedere că acum înregistrăm deja aproape 20.000.

Mai mult, Rafila susține că vârful acestui val va fi atins la jumătatea lunii Februarie, când numărul va fi cu adevărat unul alarmant, dar apoi va începe să scadă considerabil. Totuși, vestea bună este că rata de reproducere a infectări a scăzut. Lucrurile încă sunt dificile și este bine să fim atenți la ce se petrece în jurul nostru.

Profesorul speră că testarea va evolua și tot mai multe persoane infectate vor fi depistate, astfel încât răspândirea virusului să fie oprită. De precizat că testele sunt gratuite doar pentru persoanele care au simptome, pentru cei cu probleme. Testarea voluntară este contracost.

„Valurile cu creştere rapidă au, de obicei, şi o scădere rapidă. Opinia mea este că undeva în jurul datei de 10 – 15 februarie vom atinge acest maxim al numărului de cazuri. În circa 2-3 săptămâni. Un lucru e important însă, şi e bine să-l înţelegem, rata de reproducere a acestei infecţii a scăzut, maxima a fost în prima săptămână de după sărbători.

În prima săptămână din ianuarie, am avut o rată de reproducere de 1,87 – adică practic o persoană infectată îmbolnăvea aproape alte două persoane, acum avem 1,25 şi, în ultimele opt-nouă zile, am avut o scădere progresivă de la 1,87 la 1,25. Şi 1,25 este îngrijorător, pentru că înseamnă că numărul de cazuri creşte, nu va scădea. Avem 19.000 acum, probabil că săptămâna viitoare vom avea 25.000 sau 28.000. Dar viteza de creştere a scăzut”, a declarat Alexandru Rafila duminică.

Rafila, despre situația din România
Rafila a explicat că panta descendentă pe care toată lumea o așteaptă depinde de mai multe aspecte. Mai exact, este important să se respecte măsurile de prevenire, să fie purtată corect masca și să se sporească imunizarea.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *