Tot mai multe guverne își evacuează cetățenii și personalul diplomatic din Ucraina, convinse de iminența unui atac al Rusiei. Kremlinul ar putea face același lucru, dar de teama Occidentului.

Kievul se golește de străini și diplomați. Și România își retrage personalul diplomatic. Primarul a aprobat planul de evacuare a capitalei Ucrainei. UpdateSPECIAL FANATIK
Teama de o invazie rusă determină tot mai multe țări să-și recheme cetățenii Foto: Reuters, AP, OSCE Monitoring Mission, colaj Fanatik

acum 13 ore
Americanii retrag din Ucraina 160 de membri ai Gărzii Naţionale
Oficiali importanți din Statele Unite n-au mai ezitat o clipă și au ordonat retragerea a 160 de soldaţi americani care antrenau forţele ucrainene.

Concret, militarii vor fi repoziționați în altă parte în Europa, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Interesant este că decizia a fost luată de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, ca măsură de precauţie extremă în faţa posibilităţii iminente a unei invazii ruseşti.

Acesta a transmis că se gândește și la siguranţa şi securitatea personalului american din Ucraina, în condițiile în care Washingtonul a declarat că o invazie rusă în Ucraina ar putea avea loc în orice moment.

”Această repoziţionare nu schimbă hotărârea noastră de a sprijini forţele armate ucrainene, dar ne va oferi mai multă flexibilitate pentru a lucra cu aliaţii noştri pentru a descuraja agresiunea”, a precizat Pentagonul.

acum 17 ore
MAE român retrage personalul diplomatic și consular neesențial
MAE a luat decizia retragerii personalului diplomatic și consular neesențial de la misiunea diplomatică și o parte a oficiilor consulare din Ucraina, se arată într-un comunicat de presă al ministerului român.

“MAE precizează că, așa cum a informat public anterior, au fost luate toate măsurile privind repatrierea pe bază voluntară a membrilor de familie ai personalului diplomatic și consular din cadrul misiunilor diplomatice și consulare ale României din Ucraina, procesul de repatriere a acestora fiind la acest moment finalizat în ce privește Ambasada României la Kiev și Consulatul General al României de la Odessa”, mai precizează instituția.

Ministerul Afacerilor Externe precizează și că nivelul de alertă pentru Ucraina a fost ridicat.

Conform nivelului de alertă actual, MAE recomandă puternic cetățenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina și manifestarea unei atenții deosebite. Totodată, MAE recomandă cetățenilor români aflați pe teritoriul Ucrainei să reevalueze necesitatea de a rămâne pe teritoriul acestui stat.

De asemenea, MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea și în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk și Lugansk, precum și în zona de frontieră a Ucrainei cu Federația Rusă și Belarus, reamintind că situația de securitate se menține tensionată și fluidă.

În egală măsură, MAE sfătuiește cetățenii români, inclusiv reprezentanții mass-media, să fie vigilenți, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure și să-și ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcție de situația de securitate din zonă.

De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români care se află în Ucraina să manifeste atenție sporită și să respecte reglementările stabilite de autoritățile ucrainene.

MAE, prin misiunea diplomatică și oficiile consulare din Ucraina, este pregătit să acorde protecție și asistență consulară cetățenilor români.

Guvernele Australiei şi Noii Zeelande şi-au avertizat cetăţenii aflaţi în Ucraina să părăsească ţara imediat. Ambele ţări şi-au îndemnat cetăţenii să părăsească Ucraina cât timp încă sunt disponibile zboruri comerciale.

O decizie similară au luat țări precum SUA, Marea Britanie, Israel, Canada, Norvegia, Țările de Jos, Letonia, Estonia, iar opoziția din Jamaica cere guvernului să ia aceeași decizie. Uniunea Europeană a recomandat persoanlului neesențial să părăsească Ucraina.

Pe de altă parte, Rusia, susține că ar putea face același lucru însă suspectând țările occidentale de acțiuni care ar putea duce la escaladarea situației.

Kievul se golește de străini și diplomați.
Prim-ministrul australian Scott Morrison a declarat că situaţia în Ucraina este “foarte serioasă”

“Va fi o situaţie foarte volatilă dacă acolo are loc un conflict. Noi sperăm şi ne rugăm să nu aibă loc”, a spus Morrison. “De ceva vreme avem un mesaj clar că australienii din Ucraina ar trebui să caute să iasă din ţară”, a adăugat el, potrivit dpa citată de Agerpres.

Noua Zeelandă nu are reprezentanţă diplomatică în Ucraina, a declarat ministrul de externe, Nanaia Mahuta, iar capacitatea de a oferi asistenţă consulară cetăţenilor în Ucraina este “foarte limitată”.

“Situaţia de securitate din Ucraina s-ar putea schimba în scurt timp şi neozeelandezii nu ar trebui să se bazeze pe sprijin pentru evacuare în aceste circumstanţe. Continuarea masării fără precedent a forţelor militare ruse la graniţa cu Ucraina este profund îngrijorătoare”, a declarat Mahuta.

“Noua Zeelandă cere încă o dată Rusiei să ia măsuri imediate pentru a reduce tensiunile şi riscul unei greşeli grave de calcul”, a mai spus ea.

Israelul evacuează familiile diplomaților și personalului ambasadei
Guvernul israelian a decis vineri “să evacueze familiile diplomaţilor şi personalului ambasadei sale în Ucraina”.

Ministerul israelian de Externe a recomandat cetăţenilor israelieni “să se abţină de la a călători în Ucraina pentru moment” şi şi-a îndemnat cetăţenii care locuiesc în această ţară să evite “focarele de tensiune” din cauza “agravării situaţiei”, relatează Agenția France Presse.

Canada şi Norvegia au făcut recomandări similare, în vreme ce Marea Britanie, Ţările de Jos şi SUA şi-au îndemnat cetăţenii să părăsească Ucraina cât mai repede posibil.

Uniunea Europeană îndeamnă personalul neesențial să părăsească Ucraina
Uniunea Europeană a recomandat personalului neesenţial al reprezentanţei sale de la Kiev să părăsească Ucraina şi să aleagă telemunca, a declarat vineri Peter Stano, purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.

“Nu evacuăm. Deocamdată personalul neesenţial are opţiunea de telemuncă din afara ţării”, a explicat Stano, citat de AFP. “Continuăm să evaluăm situaţia pe măsură ce evoluează, în strânsă consultare şi coordonare cu statele membre UE.”

Tot vineri, Letonia şi Estonia le-au cerut cetăţenilor să părăsească Ucraina din cauza unei “ameninţări serioase la adresa securităţii reprezentate de Rusia în apropierea graniţei cu Ucraina şi a unei ameninţări credibile de escaladare a situaţiei”, au precizat ministerele de Externe ale celor două ţări baltice.

SUA urmează să-și evacueze ambasada de la Kiev și pe americanii americani din Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE Ucraina
Rusia ar putea invada Ucraina „oricând”, iar cetățenii americani ar trebui să plece imediat, a avertizat SUA.

O invazie ar putea începe cu bombardamente aeriene care ar îngreuna plecările și ar pune în pericol civilii, a anunțat vineri Casa Albă.

Personalul neesențial a primit ordin să părăsească Ambasada SUA la Kiev, a anunțat Departamentul de Stat într-un comunicat. Serviciile consulare vor fi suspendate de duminică, deși SUA „vor menține o mică prezență consulară” în orașul de vest Liov „pentru a face față situațiilor de urgență”.

Publicația Kyiv Post susține că Statele Unite vor evacua, de asemenea, tot personalul american din Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE în Ucraina (SMM), conform unui document intern al Departamentului de Stat al SUA.

Un cetățean american care lucrează în prezent pentru SMM a confirmat pentru Kyiv Post că a primit o copie a ordinului și că lanțul său de comandă i-a ordonat să se pregătească să părăsească Ucraina până marți, 15 februarie.

Contractantul Departamentului de Stat al SUA, PAE, cu sediul în Virginia, responsabil cu personalul guvernului SUA în misiunile din întreaga lume, a precizat în ordinul de evacuare că toți cei 46 de cetățeni americani care lucrează pentru SMM trebuie să evacueze. Ordinul are „efect imediat”, se spune.

Personalul SUA din SMM este angajat al PAE în cadrul unui contract cu Departamentul de Stat al SUA. SMM operează din baze din toată Ucraina, inclusiv o bază în Luhansk, necontrolată de guvern și o a doua bază în Donețk, necontrolată de guvern.

Majoritatea americanilor care lucrează pentru SMM vor trebui să se îndrepte spre Kiev folosind transportul comercial, cum ar fi autobuzele sau trenurile, dar americanii din Luhansk și Donețk se vor deplasa cu un convoi special aranjat de SMM și îi vor transporta peste linia de contact, se mai arată în ordinul de evacuare.

PAE va aranja transportul comercial de la Kiev pentru a transporta membrii americani ai misiunii SMM înapoi în Statele Unite, se arată în ordin.

Ordinul de evacuare a instruit personalul american de la SMM, care se află în prezent în afara Ucrainei, să nu se întoarcă pentru un viitor nedeterminat. Ordinul de evacuare a spus personalului american că vor rămâne angajați de SMM pentru încă o lună.

Marea Britanie avertizează cetățenii britanici din Ucraina să nu se aștepte la o evacuare militară
Cetăţenii britanici care aleg să rămână în Ucraina nu ar trebui să se aştepte la o evacuare militară dacă izbucneşte un conflict cu Rusia, a declarat sâmbătă pentru Sky News ministrul adjunct al Apărării, James Heappey.

„Cetățenii britanici ar trebui să părăsească Ucraina imediat prin orice mijloace posibile și nu ar trebui să se aștepte, așa cum au văzut în vara cu Afganistanul, că ar exista vreo posibilitate de evacuare militară”, a spus el citat de Reuters.

Vineri, guvernul Regatului Unit i-a sfătuit pe cetățenii britanici să părăsească Ucraina acum, în timp ce mijloacele comerciale erau încă disponibile și i-a sfătuit să nu mai călătorească în țară.

Heappey a spus că încă nu a fost luată nicio decizie cu privire la prezența diplomatică a Marii Britanii în Ucraina.

Ambasadorul Marii Britanii în Ucraina, Melinda Simmons, a postat pe Twitter că ea și o echipă de bază rămân la Kiev.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat vineri că trupele britanice trimise în Ucraina pentru antrenament se vor întoarce în curând. „Nu vor exista trupe britanice în Ucraina dacă există vreun conflict cu Rusia”, a spus și Heappey.

Opoziția cere guvernului să evacueze de urgență jamaicanii din Ucraina
Opoziția îndeamnă Guvernul să evacueze de urgență jamaicanii, inclusiv studenții din Ucraina, acum centrul tensiunii geopolitice cu Rusia.

Opoziția se declară profund îngrijorată de o posibilă invazie iminentă a Rusiei, pe măsură ce eforturile diplomatice pentru o reglementare pașnică de către Statele Unite, Germania, Franța și nu au nici un rezultat.

“Fără îndoială, odată cu începerea războiului, cerurile vor fi închise traficului comercial. Haosul cu un astfel de eveniment va duce la sute de mii de persoane strămutate în interiorul zonelor de conflict, potenţial cuprinzând întreaga ţară”, a spus Lisa Hanna, purtătorul de cuvânt al opoziției pentru afaceri externe și comerț exterior, citată de Jamaica Gleaner.

Guvernul i-a încurajat pe jamaicanii din Ucraina să se pregătească pentru evacuare, dacă este necesar.

Hanna a mai spus că opoziția acordă o atenție deosebită situației și se așteaptă ca guvernul să acorde prioritate siguranței jamaicanilor din Ucraina.

Primarul Kievului a aprobat planul de evacuare pentru capitala Ucrainei
Primarul Kievului, Vitaly Klichko, a declarat că autoritățile capitalei ucrainene au aprobat un plan de evacuare în cazul unei posibile invazii ruse, a anunțat serviciul de presă al administrației de la Kiev.

„Serviciile orașului lucrează deja pentru a preveni o situație de urgență de natură militară”, a declarat Klichko, relatează TASS.

„Eforturile noastre sunt îndreptate spre prevenirea sau depășirea posibilelor provocări și rezistența unui atac militar. Acționăm în conformitate cu un plan clar”.

Potrivit lui Klichko, „a fost aprobat un plan de evacuare pentru capitală, care determină locația centrelor de evacuare, numărul necesar de vehicule și regiuni sigure pentru a găzdui evacuații”.

Preocupările cu privire la presupusele pregătiri ale Moscovei pentru o invazie în Ucraina au fost anunțate din ce în ce mai vocal în Occident și la Kiev recent.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a criticat aceste declarații ca fiind o escaladare nefondată a tensiunii, subliniind că Rusia nu reprezintă o amenințare pentru nimeni.

Totodată, secretarul de presă al Kremlinului nu a exclus unele posibile provocări care să justifice astfel de afirmații și a avertizat că încercările de a rezolva conflictul ucrainean prin forță vor avea consecințe extrem de grave.

Kremlinul și-ar putea evacua personalul diplomatic din Ucraina de teama Occidentului, susține Lavrov
După decizia unor ţări europene şi a SUA de a-şi retrage o parte din personalul diplomatic din Ucraina, Rusia intenţionează şi ea să recomande personalului neesenţial al misiunilor sale diplomatice în Ucraina să părăsească această ţară pentru un timp, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov, potrivit agenţiei de presă oficiale ruse TASS.

“Ne-am gândit deja că poate anglo-saxonii pun ceva la cale dacă îşi evacuează angajaţii din Ucraina. Ne-am uitat la acţiunile lor şi, probabil, vom recomanda personalului neesenţial al misiunilor noastre diplomatice să revină acasă pentru o vreme”, a afirmat Lavrov.

“Nu ştiu ce idei au colegii noştri anglo-saxoni”, a adăugat ministrul rus de externe, reiterând poziţia Moscovei faţă de actuală criză legată de Ucraina: nu Rusia este responsabilă de criza legată de Ucraina, ci Kievul şi Occidentul, care ar pregăti o diversiune în Donbas.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *