Rusia anunță o nouă retragere de trupe. Ministerul Apărării de la Moscova a spus că efectivele militare care au efectuat exerciții în Crimeea revin în garnizoane.

Miercuri, 16 februarie, în ziua despre care s-a spus că ar putea fi cea a invaziei, Rusia anunță o nouă retragere de trupe.

Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că unitățile care şi-au încheiat manevrele militare în peninsula Crimeea se întorc în cazărmi.

Trupele ruse care au participat la exerciții în Crimeea se retrag în cazărmi. Anunțul Ministerului Apărării
Rusia a anunțat oficial că exercițiile militare din Crimeea, provincia anexată de Moscova în 2014, s-au încheiat și soldații se întorc în garnizoanele lor. Anunțul vine la o zi după ce Kremlinul a vorbit de prima retragere a trupelor de la granițele Ucrainei.

”Unitățile din districtul militar Sud care şi-au încheiat participarea la exerciţiile tactice în poligoane din peninsula Crimeea se îndreaptă cu trenul către locurile de încartiruire permanentă”, a informat Ministerul Apărării rus într-un comunicat, notează Agerpres.

Oficialii ruși au publicat și o filmare cu o coloană de echipament militar rusesc şi de trupe care părăsesc Crimeea.

Marți, după întâlnirea cu cancelarul german Olaf Scholz, Vladimir Putin a declarat că Rusia este dispusă să meargă în continuare pe calea negocierilor. Liderul de la Kremlin a mai spus că nu dorește un război.

Reacția Ucrainei după ultimele mișcări militare din zonă
Ministrul apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov, a declarat miercuri că ultimele evaluări privind amenințările nu conţin ”nimic neaşteptat” şi sunt concordante cu opiniile anterioare, mai transmite sursa citată.

Reznikov a spus că forţele armate ucrainene continuau manevrele militare la nivel naţional, la care urmează să ia parte şi ataşatul militar al Belarusului, stat vecin aliat al Rusiei. Acesta din urmă a dat asigurări Ucrainei că, dinspre teritoriul său, nu există niciun fel de amenințare militară.

SUA rămâne sceptică privind situația din estul Europei
Marți, după anunțul unei primei retrageri de trupe rusești de la granița cu Ucraina, președintele SUA, Joe Biden, a declarat că acesta ar fi un lucru ”pozitiv”, dar nu a fost încă verificat.

Pe de altă parte, acesta a spus că trupele Rusiei din zonă, ”mai mult de 150.000” de soldați, au rămas într-o ”poziție de amenințare”.

La rândul ei, Marea Britanie nu a văzut până în prezent nicio dovadă că Rusia își retrage trupele din pozițiile din apropierea graniței ucrainene, a declarat miercuri secretarul Apărării, Ben Wallace.

”Nu am văzut până în acest moment nicio dovadă a acestei retrageri”, a declarat Wallace pentru Times Radio.

Oficialul spune că Rusia ar trebui să fie judecată doar după acțiunile sale atunci când vine vorba de detensionarea tensiunilor la granița cu Ucraina, notează Sky News.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *