Presedintele Klaus Iohannis a transmis luni ca Romania condamna recunoasterea de catre Rusia a celor doua regiuni din estul Ucrainei ca state independente si a spus ca trebuie un raspuns „sever” al comunitatii internationale. Seful statului afirma ca, prin actiunile sale, Rusia „ameninta pacea si securitatea globale”.

Potrivit presedintelui, citat intr-un comunicat de presa al Palatului Cotroceni, Rusia incalca obligatiile Acordurilor de la Minsk si ameninta „pacea si securitatea globale”.

„Romania condamna cu fermitate recunoasterea de catre Federatia Rusa a „independentei” autoproclamatelor republici separatiste din Donetk si Luhansk, parti componente ale Ucrainei.

Acest act reprezinta o incalcare flagranta a dreptului international, a suveranitatii si integritatii teritoriale ale Ucrainei.

De asemenea, prin aceasta decizie, Rusia incalca obligatiile care ii revin in calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de continut. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, ameninta, prin actiunile sale, pacea si securitatea globale garantate de insusi Consiliul de Securitate ONU, incalcand deliberat principiile de drept international prevazute de Carta ONU si de Actul final de la Helsinki.

Comunitatea internationala trebuie sa sanctioneze ferm, imediat si fara echivoc aceasta decizie lipsita de responsabilitate a Rusiei.

Romania reafirma si in acest context sustinerea puternica pentru suveranitatea si integritatea teritoriala ale Ucrainei si va actiona in coordonare cu partenerii si aliatii sai pentru aplicarea masurilor de raspuns potrivite”, se arata in declaratia lui Klaus Iohannis, transmisa de Palatul Cotroceni.

Presedintele rus Vladimir Putin a semnat luni seara decretul de recunoastere a independentei regiunilor separatiste Donetk si Lugansk, din estul Ucrainei.

Liderul Federatiei Ruse a prezentat mai multe argumente conform carora Rusia trebuie sa recunoasca anumite zone din Ucraina.

Argumentele prezentate de Vladimir Putin
„O mare parte din Ucraina a fost creata de Rusia. A fost facuta din parti date de Lenin din Rusia. Dupa, inainte si dupa al doilea Razboi Mondial, Stalin a dat Ucrainei parti din Romania, Polonia si Ungaria.

In 1954 Hrusciov a daruit Crimeea. Asa a fost formata Ucraina. In 1921 a fost in declarata pt formarea URSS si dupa, moeaetaa lui Lenin, in constitutia URSS. De ce a trebuit sa satisfacem nevoile nationaliste la marginea imperiului?
Repet, au fost date teritorii cu tot cu cetatenii Rusiei istorice! De ce a trebuie sa facem asa cadouri generoase, la care nationalistii nici nu visau. La prima vedere pare o nebunie.

In 1920 a fost facut URSS, dar viata a aratat cs nu poti controla asa un teritoriu cu principiile acelea. Teroare rosie si dictatura lui Stalin sau colectivizarea a transformat lucrurile astea doar in declaratii Stalin, de facto, a pus in practica ideile sale de oranduire in stat. Dar nu a modificat constitutia lui Lenin. Parea ca nici nu era nevoie intr-un regim totalitar. In exterior parea frumos si democratic”, a spus liderul rus.

Totodata, el s-a aratat dezamagit de faptul ca Ucraina nu are traditii vechi si a preferat doar sa preia diverse modele straine.

„E pacat ca principiile pe care a fost facut statul, nu a exclus ideile utopice. Liderii partidului erau convinsi ca au format un stat infailibil. Dar minciuna acum pare ca ne costa mult.

Ucraina nu are nicio traditie veche sa fie ca stat national. Au incercat sa preia diverse modele straine. Au incercat sa isi indeplineasca. Asta nu inseamna ca incercau sa creeze conditii mai bune pentru tara si sa ascunda miliardele pe care le-au furat.

Spunea ca nu o sa fie radicali, dar au folosit forta, iar cerintele lor au devenit din in ce in mai grave si sa identifice coruptia din Ucraina. Si-au adus propriile interese si au uitat de interesele oamenilor. Fiecare era dupa propriile interese. Oligarhii erau interesati de afacerile lor.

Radicalii au folosit nemultumirea ucrainenilor si au dat o lovitura de stat. Si au primit sprijin de la stat si de la ambasada americana. Primeau un milion de dolari pe zi. Cati oameni au suferit?

Ucraina vrea sa faca arme nucleare. Au rachete sovietice, avioane, vor face mai multe, e doar chestiune de timp. Ucraina va face mai usor decat alte tari care fac asta, prin ajutor tehnologic din strainatate. Daca ei vor avea nucleare, situatia in Europa si mai ales pentru noi, Rusia se va schimba dramatic.

Cer adoptarea si dupa aceea ratificarea acordului pentru parteneriat si prietenie cu cele doua republici. Cerem Kievului sa inceteze imediat razboiul, in caz contrar vor urma consecinte majore”, a transmis Vladimir Putin luni seara.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *