Eficacitatea celor trei doze de vaccinuri ARNm Pfizer si Moderna scade substantial dupa a patra luna de la administrare, a anuntat vineri un nou studiu al Centrului de Control si Prevenire a Bolilor (CDC) din SUA.

Desi acum este bine documentat ca eficacitatea vaccinului scade dupa doua doze, s-a publicat relativ putin despre durata protectiei dupa a treia doza.

Eficacitatea vaccinului a fost estimata comparand sansele unui test Covid pozitiv intre pacientii vaccinati si nevaccinati si folosind metode statistice pentru a controla saptamana calendaristica, zona geografica, ajustand in acelasi timp in functie de varsta, nivelul de transmitere locala si caracteristicile pacientului, cum ar fi comorbiditatile.

In perioada cu predominanta Omicron, eficacitatea vaccinului impotriva infectiei asociate cu Covid a fost de 87% in cele doua luni dupa a treia doza, dar a scazut la 66% in a patra luna.

Eficacitatea vaccinului impotriva spitalizarii a fost de 91 la suta in primele doua luni, dar a scazut la 78 la suta in a patra luna dupa o a treia doza.

„Descoperirea facuta confirma ca protectia conferita de vaccinurile ARNm a scazut in lunile de dupa primirea celei de a treia doze de vaccin. Acest lucru intareste importanta luarii in considerare in continuare a dozelor suplimentare pentru a sustine sau a imbunatati protectia”, au declarat autorii studiului, porivit france24.

Vorbind la un briefing de la Casa Alba, principalul consilier medical al presedintelui Joe Biden, Anthony Fauci, a spus ca este probabil ca a patra doza sa fie mai probabil necesara pentru subgrupuri de persoane care au raspuns imunitar mai slab, cum ar fi persoanele in varsta si imunodeprimate.

Anticorp nou autorizat
Food and Drug Administration (FDA) a autorizat un nou tratament cu anticorpi dezvoltat in laborator de catre compania farmaceutica Lilly, numit bebtelovimab.

Medicamentul este administrat sub forma de injectie intravenoasa si a primit unda verde pentru tratamentul Covid-ului in forma usoara pana la moderat in randul persoanelor de 12 ani si peste cu risc ridicat de boala severa.

Datele care sustin autorizarea au provenit dintr-un studiu clinic care a aratat ca medicamentul este promitator impotriva Omicron. Tratamentul anterior cu anticorpi al lui Lilly a fost dezautorizat de FDA dupa ce s-a dovedit a fi ineficient impotriva acestei variante.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *