Rusia a atacat Ucraina. Vladimir Putin a dat ordinul invaziei. Statele Unite şi ţarile NATO au reacţionat. Care este acum situaţia în Ucraina şi ce urmează.

acum 1 oră
Separatiştii pro-ruşi atacă zone controlate de regimul de la Kiev. Armata ucraineană a doborât avioane ruseşti
Un presupus grup de paraşutişti ruşi a fost filmat deasupra oraşului Harkov, în vreme ce separatişii proruşi din estul Ucrainei au început să atace zone controlate de regimul de la Kiev.

De asemenea, armata ucraineană a anunţat, joi dimineaţa, că a doborât cinci avioane rusești și un elicopter în regiunea Luhansk, potrivit Reuters.

Coloane de maşini care încearcă să părăsească Kievul au fost semnalate la primele ore ale dimineţii. Oamenii vor să părăsească oraşul capitală al Ucrainei de teama unui bombardament al ruşilor

Premierul Boris Johnson, reacţie la atacul Rusiei
Premierul britanic Boris Johnson s-a declarat “îngrozit” de evenimentele din Ucraina şi a precizat că a vorbit cu Volodimir Zelenski despre următorii paşi ce vor fi urmaţi în această criză.

“Preşedintele Putin a ales o cale a distrugerii şi vărsării de sânge, lansând un atac neprovocat asupra Ucrainei. Regatul Unit şi aliaţii vor răspunde decisiv”, a transmis acesta pe Twitter.

acum 2 ore
Joe Biden, o nouă reacţie la agresiunea rusă
Joe Biden a transmis un nou mesaj după ce a discutat cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, despre invazia rusă.

”Președintele Zelenski m-a contactat în seara asta și tocmai am terminat de vorbit. Am condamnat acest atac neprovocat și nejustificat al forțelor militare ruse. L-am informat despre măsurile pe care le vom lua pentru a condamna la nivel internațional, inclusiv în această seară la Consiliul de Securitate al ONU”, a transmis Joe Biden.

acum 2 ore
Letonia solicită activarea articolului 4 din convenţia NATO
Letonia, țară membră a NATO, susține că își simte amenințată integritatea teritorială, după ce Rusia a decis să invadeze NATO. Ţara solicită activarea Articolului 4, ceea ce duce la o reuniune a Alianţie, întrucât un stat membru îşi simte ameninţată integritatea teritorială.

acum 2 ore
Aeroportul din Kiev evacuat. CNN: Trupele ruse din Belarus intră în Ucraina
Autorităţile ucrainene au anunţat că aeroportul din Kiev este evacuat, în timp ce CNN spune că trupe şi vehicule militare blindate ruse au pătruns, joi dimineaţă, în Ucraina dinspre Belarus,

Autorităţile ruse susţin în continuare că nu atacă oraşe ucrainene, ci doar infrastructura militară.

acum 2 ore
Explozii în mai multe oraşe
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a afirmat, joi dimineaţă, că armata ucraineană ripostează la atacurile Rusiei, susţinând că, deocamdată, “situaţia este sub control”, în vreme ce trupele ruseşti debarcă la Mariupol.

Au fost auzite explozii la Kiev, Harkov – al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Kramatorsk, Dnipro, Mariupol, Odesa, Zaporizhzhia. Pe de altă, parte, ministrul rus al Apărării susţine că armata rusă atacă doar infrastructura militară.

Lege marţială în Ucraina
Preşedintele Volodimir Zelenski a luat decizia a introduce legea marţială pe tot teritoriul ţării, după ce Rusia a început invazia. De asemenea, acesta poartă discuţii cu Joe Biden.

“Suntem puternici, suntem gata pentru orice, vom învinge”, a afirmat şeful statului ucrainean.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *