Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a avut prima reacție după ce Rusia a început joi dimineață războiul în Ucraina. Liderul Alianței cataloghează atacul drept ”o gravă amenințare la adresa securității noastre”.

Jens Stoltenberg cataloghează, de asemenea, atacul Rusiei și unul ”lipsit de raţiune”. Șeful NATO subliniază pericolul în care se află viețile civililor și condamnă întreaga situație ordonată de Putin.

Totodată, liderul Alianței Nord-Atlantice anunță o reuniune cu statele membre și și-a exprimat susținerea față de poporul ucrainean și inclusiv față de țările aliate.

Stoltenberg: ”NATO va face tot ce este necesar pentru a proteja și apăra toți aliații”
”Condamn ferm atacul nesăbuit și neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieți civile. Încă o dată, în ciuda avertismentelor noastre repetate și a eforturilor noastre susținute în favoarea diplomației, Rusia a ales calea agresiunii împotriva unei țări suverane și independente.

NATO și Aliații se vor reuni pentru a face față consecințelor acțiunilor agresive ale Rusiei. Suntem alături de poporul ucrainean în acest moment teribil.

NATO va face tot ce este necesar pentru a proteja și apăra toți aliații”, a spus liderul Alianței Nord-Atlantice, într-un comunicat de presă.

Poziția României față de invazia Rusiei în Ucraina
Și președintele țării noastre, Klaus Iohannis, a avut o reacție, joi dimineață, pe această temă. Șeful statului condamnă ”agresiunea Federației Ruse”.

”Agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei reprezintă o nouă încălcare flagrantă a principiilor de drept internațional, în mod special a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, a inviolabilității frontierelor acestui stat, respectiv a principiului nerecurgerii la folosirea forței în relațiile internaționale.

România, alături de întreaga comunitate internațională democratică, condamnă ferm și respinge hotărât un astfel de comportament iresponsabil, care subminează fundamentul relațiilor internaționale și însăși ordinea actuală de drept internațional”, a transmis președintele României, printr-un mesaj postat pe facebook.

Cum a început războiul în Ucraina
Reamintim că joi dimineață, cu puțin înainte de ora 5:00, preşedintele Vladimir Putin a anunţat declanșarea unei operaţiuni militare “speciale” în Ucraina.

Liderul de la Kremlin a invocat drept motiv acela de a-i ”apăra pe separatiștii” din estul țării rivale.

”Am luat decizia unei operațiuni militare”, a anunțat Putin, într-un discurs televizat.

El le-a mai solicitat militarilor ucraineni ”să depună armele” și i-a avertizat pe toți care vor sări împotriva Rusiei că:

”Oricine încearcă să intervină împotriva noastră sau să creeze amenințări pentru țara noastră și pentru poporul nostru trebuie să știe că răspunsul Rusiei va fi imediat și va duce la consecințe cum nu ați mai avut niciodată până acum”, a mai transmis Vladimir Putin.

Ulterior, ministrul de externe ucrainean a scris, pe Twitter că: “Orașele pașnice ucrainene sunt atacate. Acesta este un război de agresiune. Ucraina se va apăra și va câștiga. Lumea poate și trebuie să-l oprească pe Putin. Momentul pentru a acționa este acum.”

Exploziile din Ucraina se aud și la Chișinău
Exploziile din Ucraina se aud inclusiv la Chișinău, nu au fost lansate, deocamdată, și atacuri aeriene. Între timp, în Kiev se văd coloane de mașini care încearcă să părăsească capitala Ucrainei.

S-ar îndrepta și forțe armate din Belarus către Ucraina și s-ar dori o invazie generală. În ceea ce-l privește pe Volodimir Zelenski, el și-a îndemnat cetățenii să nu intre în panică.

”Dragi cetățeni ai Ucrainei! Astăzi, președintele Putin a anunțat declanșarea unei operațiuni militare speciale în Donbas. Rusia a efectuat lovituri asupra infrastructurii noastre militare.

Impunem legea marțială. Nu intrați în panică, suntem puternici, suntem pregătiți pentru orice, îi vom învinge pe toți”, a transmis Zelenski, într-un mesaj video.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *