Război în Ucraina, ziua patru. Kievul a fost din nou bombardat în noaptea de sâmbătă spre duminică, bătălia pentru capitala Ucrainei devenind principala miză a războiului în aceste zile.

Focuri de armă la Vama Siret
Din cauza războiului din țara lor, mii ucraineni caută rute de ieșire din zona de conflict, iar mulți dintre ei ajung la punctele de trecere a frontierei din România.

Din cauza numărului din ce în ce mai mare al refugiaților, se creează situații tensionate, așa s-a întâmplat recent în Vama Siret, din judeţul Suceava. Aici s-a tras cu arma în momentul în care unii refugiaţi ucraineni au creat o busculadă.

Într-o intervenție la B1 TV, deputatul Daniel Suciu a povestit ce s-a întâmplat la Vama Siret în noaptea de sâmbătă spre duminică a mers la vamă, să pună la dispoziția refugiaților mijloacele de transport necesare ca să treacă granița spre România.

Flămânzi, extenuați și stresați, oamenii care așteptau de zile întregi au încercat să escaladeze gardurile de la graniță. În acea îmbulzează a apărut și panica, iar grănicerii ucraineni au deschis focul.

„Unii au făcut atac de panică, au împins poarta si au fost opriți cu focuri de armă. Toate aceste focuri de arme se petreceau sub ochii a sute de copii speriați și flămânzi. Oamenii speriați nici nu voiau să urce în autocare.

Am reușit să luăm cu 11 autocare intre 900 si 1.000 de oameni și i-am trecut cu granița cu greutate. Mai avem încă două autocare. Abia acum am reușit să îi scoatem de acolo. Am făcut extracție de oameni, dintr-o țară în alta., pentru că altfel nu puteau să treacă. Sunt 5 km din partea ucraineană până la partea românească”, a spus deputatul la B1 TV.

acum 39 de minute
Putin și-a felicitat armata pentru combativitate
Duminică, reprezentanții administrației de la Kremlin au transmis că sunt pregătiți să negocieze cu Ucraina. În acest context a fost propus și un loc de întâlnire. A fost ales orașul Gomel din Belarus.

Rusia are relații foarte strânse cu Belarus, pe teritoriul căreia și-a concentrate o parte dintre trupele folosite pentru invadarea Ucrainei.

Președintele Vladimir Putin a Salutat ”eroismul” forţelor sale militare, conform AFP, citată de news.ro. Mai trebuie spus că o delegaţie formată din reprezentanţii ”ministerelor Afacerilor Externe, Apărării şi altor servicii, în special a administraţiei prezidenţiale a sosit în Belarus pentru negocieri cu ucrainenii”.

Această informație a fost transmisă purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse. De cealaltă parte, reprezentanții armatei Rusiei au afirmat că au încercuit duminică două mari oraşe din sudul Ucrainei.

Este vorba despre Herson şi Berdeansk. De asemenea, autorităţile de la Harkov au anunţat că mai multe vehicule militare ruseşti au ajuns în centrul oraşului şi au cerut populaţiei să nu iasă din case.

acum 1 oră
Dronele tucești sunt una dintre armele de temut ale ucrainenilor în războiul dus cu rușii. Într-o postare recentă a Forțelor Terestre de Apărare ucrainene se vede ce efect a avut atacul unei drone Bayraktar TB2 UAV.

ADVERTISEMENT

acum 2 ore
România va ajuta Ucraina cu muniție și echipament militar
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru, a transmis duminică, în cadrul unor declarații de presă, că România va susține Ucraina cu ajutoare. Ucrainenii vor primi combustibili, veste antiglonț, muniție, echipament militar, apă și medicamente. De asemenea, persoanele rănite în Ucraina vor putea fi tratate în spitalele din România.

acum 2 ore
Ucraina înfiinţează o legiune străină ”internaţională”
Ucraina înfiinţează o legiune străină ”internaţională” pentru voluntari din străinătate. Anunțul i-a aparținut preşedintelui ucrainean Volodîmîr Zelenski.

”Aceasta va fi o dovadă cheie a susţinerii voastre pentru ţara noastră”, a declarat Zelenski duminică. Șeful statului i-a invitat şi vineri pe cetăţenii europeni care au experienţă de luptă să vină în Ucraina.

”Dacă aveţi experienţă de luptă, puteţi veni în ţara noastră pentru a apăra Europa’”, a îndemnat Zelenski. El a mai transmis un mesaj de încurajare forţelor armate ucrainene, îndemnându-le să ”rămână puternice”.

Președintele Ucrainei i-a acuzat vineri pe liderii europeni pentru lentoarea cu privire la ajutorul acordat țării sale. ”Cum o să vă apăraţi pe voi dacă sunteţi atât de lenţi în a ajuta Ucraina?”, i-a întrebat el pe liderii europeni, conform Agerpres.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *