Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a prezentat o hartă care a stârnit multe semne de întrebare. Republica Moldova ar putea fi următoarea țintă a lui Vladimir Putin?

În a șasea zi de război a Rusiei cu Ucraina și care nu pare a fi ultima, Alexander Lukașenko stârnește îngrijorare. Liderul Belarusului a dat de înțeles că Republica Moldova ar putea fi următoarea țară invadată de armata Kremlinului.

Alexander Lukașenko ar fi dezvăluit că Republica Moldova este următoarea țară invadată de armata lui Vladimir Putin
Concret, dictatorul din Belarus a avut o întrevedere televizată, cu consiliul său de securitate, unde ar fi prezentat planuri secrete de luptă. În cadrul aceleiași reuniuni, aliatul lui Putin în războiul cu Ucraina a dezvăluit și o hartă cu această țară, dar împărțită în patru regiuni. Pe hartă a putut fi observată şi o săgeată care arăta către Transnistria, o regiune separatistă din Republica Moldova.

De asemenea, Alexander Lukașenko a mai precizat că nicio unitate militară a teritoriului său nu s-a deplasat din locul de care aparține, dar în două-trei zile ar putea ieși, dacă va fi un pericol.

”Am fost avertizați, cu șase ore înainte de lansarea rachetelor ucrainene în Belarus. Așadar, rachetele rusești Iskander au putut să le lovească și să le distrugă”, a spus Alexander Lukashenko.

Republica Moldova se simte vizată de un posibil atac al Rusiei
Nicu Popescu, vicepremierul Republicii Moldova, a recunoscut marți, 1 martie, că țara sa se află într-o ”zonă foarte riscantă”, în care populația simte ”anxietate și teamă”. Dar, totodată, nu se așteaptă ca țara sa să fie invadată și este de părere că provocarea cea mai mare o reprezintă gestionarea unui aflux de refugiați.

Toate aceste afirmații ale lui Lukașenko vin la scurt timp după ce Belarus a organizat un referendum în scopul renunțării la statutul non-nuclear și care a trecut cu 65%.

O astfel de situație înseamnă că în Belarus se vor putea amplasa instalaţii nucleare. Uniunea Europeană privește cu îngrijorare o astfel de situație.

Belarusul este țara care sprijină Rusia în războiul cu Ucraina. Marți, 1 martie, președintele Lukașenko a anunțat că va trimite mai multe trupe la granița cu țara vecină.

”Acestea sunt grupuri bine antrenate de reacţie rapidă care sunt gata să stopeze orice provocare şi orice acţiune armată împotriva Belarusului”, a transmis Lukaşenko.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *