Interviu cu Zelenski în buncărul din Kiev:
În timp ce moartea se abate asupra orașelor ucrainene, cele două părţi au anunțat, pentru 2 martie, o nouă rundă de negocieri la graniţa dintre Belarus şi Polonia. Este pentru a doua oară când cele două tabere se întâlnesc.

Discuţii între ele au mai avut loc şi luni, 27 februarie, dar fără un rezultat concret.

Vizibil obosit şi găsindu-şi mai greu cuvintele după 6 zile intense de atacuri, preşedintele Zelinski a stat de vorbă cu jurnaliștii CNN și Reuters din buncărul din Kiev în care își conduce armata.

El nu se arată prea optimist în privința noilor demersuri diplomatice.

Matthew Chance, corespondent CNN: ”Întâlnirea a avut vreun rezultat substanțial? Există vreo speranță (de pace) în timp ce toată lumea e cu ochii pe demersurile diplomatice?”

Președintele Volodimir Zelenski: ”Ei au decis să poarte discuţii despre această situaţie, lucru cu care am fost şi eu de acord pentru că, în primul rând, toată lumea trebuie să se oprească să mai lupte, ca să ajungem din nou în acel punct în care am fost acum cinci-şase zile. Cred că există anumiţi primi paşi care se pot face şi dacă se realizează asta e un moment foarte important. Dacă se va face acest lucru și dacă şi cealaltă parte e pregătită, înseamnă că sunt pregătite pentru pace. Dacă nu sunt pregătite, înseamnă doar că pierdem timpul”.

Matthew Chance, corespondent CNN: ”Și credeți că vă pierdeți timpul sau credeți că ei sunt pregătiți?”

Președintele Volodimir Zelenski: ”Vom vedea”.

Zelenski a făcut din nou apel către SUA și NATO să stabilească o zonă de restricționare a zborurilor deasupra Ucrainei sau să trimită trupe terestre.

„M-am adresat și (vorbit) deja unor lideri occidentali cu această solicitare, pentru că eu chiar cred că liderii trebuie să sprijine țările democratice și trebuie să le ajute”.

„Când vorbim despre (zone) interzise zborului, ne uităm înapoi în istorie… și asta nu înseamnă că trebuie să atragem o altă țară în război. Deși, sincer vorbind, toată lumea este în războiul ăsta acum”.

„Am vorbit cu Biden de multe ori”, a mai spus Zelenski. „Și am spus de multe ori că Ucraina va rezista și va lupta mai puternic decât oricine altcineva, dar singuri împotriva Rusiei nu vom reuși”.

„De aceea, dacă cineva vrea să ne ajute, toată lumea trebuie să acționeze rapid”, a adăugat Zelenski. “Acesta este momentul.”

Aliații SUA și NATO au ajutat Ucraina până acum împărtășind arme, echipamente militare și informații – impunând în același timp sancțiuni puternice Rusiei.

Dar alianța a precizat că nu are de gând să trimită soldați în Ucraina, care nu este membră NATO.

Zelenski a prezis, de asemenea, că vor apărea probleme în statele membre NATO dacă Rusia va prelua controlul asupra țării sale.

“Dacă Ucraina eșuează, atunci toate aceste trupe vor fi la granițele voastre: Polonia, Lituania… și vă veți confrunta cu probleme mai mari. Vor fi alte provocări acolo”, a mai spus el.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *