Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, se vor întâlni în Turcia, a confirmat

Ministerul de Externe al Rusiei, citat de BBC News.

Este prima întâlnire dintre cei doi șefi ai Externelor de la Moscova și Kiev de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în urmă cu două săptămâni.

Până acum au avut loc trei discuții între oficialii de rang doi, la granița cu Belarusul, însă fără rezultate concrete.

Serghei Lavrov va participa la un forum diplomatic internaţional din Antalya, iar „întâlnirea” sa cu Dmitro Kuleba este planificată să aibă loc acolo, a declarat miercuri dimineaţă purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, conform BBC.

Din informațiile disponibile până acum, întrevederea va avea loc pe 10 martie, în timp ce forumul diplomatic este programat pentru data de 11 martie.

Turcia încearcă să medieze negocierile de pace

Întâlnirea dintre Serghei Lavrov și Kuleba a fost propusă de ministrul de externe al Turciei Mevlut Cavusoglu.Acesta a sugerat ca discuția să fie purtată în format trilateral cu el, Kuleba și Lavrov la aceeași masă.

Discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina s-au dovedit până acum dificile, fără să se fi ajuns la vreun un acord concret.

Șeful diplomației de la Ankara a relatat că Lavrov și Kuleba „au confirmat disponibilitatea”.

Potrivit TASS, discuția dintre cei doi s-ar putea produce în timpul Forumului Diplomatic care urmează să se desfășoare în Antalya.

„Miniştrii de Externe ai Rusiei şi Ucrainei au confirmat disponibilitatea de a organiza o întâlnire la Antalya.

Întrevederea va avea loc într-un format trilateral, la un forum diplomatic”, a declarat Cavusoglu, citat de Timpul.md.

În cele trei runde de tratative ruso-ucrainene de la granița Ucrainei cu Belarusul s-au stabilit până acum doar scurte perioade de încetare a focului și crearea unor coridoare umintare pentru evacuarea civililor.

Ce propunere de „armistițiu” i-a trimis Vladimir Putin lui Zelenski

Rusia ar fi oferit Ucrainei în negocieri o versiune „finală” a propunerii sale de a pune capăt crizei, iar preşedintele ucrainean Volomir Zelenski trebuie să o accepte sau să o refuze, potrivit unor surse aflate la curent cu detalii de la întâlnirea din urmă cu trei zile, de la Moscova, dintre premierul israelian Naftali Bennett şi preşedintele rus Vladimir Putin.

Propunerea a fost considerată „dificilă”, dar nu „imposibilă”, au precizat sursele citate de cotidianul Jerusalem Post din Israel, adăugând că ea este mai proastă decât ce ar fi obţinut preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte de invazia rusă, dar că „decalajele dintre cele două părţi nu sunt mari”.

Putin le-a cerut forţelor sale militare să se oprească- şi a fost dat ordinul de aplicare a armistiţiului-, în aşteptarea deciziei lui Zelenski, au mai spus sursele, conform Agerpres.

Dacă preşedintele ucrainean respinge propunerea, Putin va ordona armatei sale să meargă până la capăt şi să schimbe faţa Ucrainei, potrivit publicaţiei israeliene.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *