Rusia continuă loviturile grele asupra Ucrainei și începe să își extindă mânia și către alte state.

Are în vizor mai multe țări, pe care le consideră neprietenoase față de ea, printre aceste numărându-se și România.

Astfel, interzice diferite exporturi cu țara noastră, în contextul sprijinului pe care aceasta îl oferă Ucrainei.

Măsuri luate de Rusia

Guvernul rus a interzis exporturile de zahăr şi de lemn în „ţările neprietenoase” cu Rusia şi pe cele de cereale în statele din Uniunea Economică Eurasiatică, în scopul protejării pieței interne. Mai exact, autoritățile rusești au interzis exporturile de grâu, meslin, secară, orz şi porumb în ţările din UEE până pe 31 august 2022 şi pe cele de zahăr din trestie şi zahăr rafinat pentru toate statele, până la aceeaşi dată.

Surse politice din Rusia susțin că au luat această decizie pentru a proteja piața internă în contextul actual în care se află Rusia. Nu au precizat nimic, însă, despre războiul început în Ucraina, explicând doar că cererea este prea mare și Rusia nu vrea să ajungă în situații dificile, să nu poată alimenta populația ei.

„Deciziile au ca scop garantarea securităţii alimentare a ţării şi vor ajuta la protejarea pieţei interne în contextul actual. Federaţia Rusă trebuie să se protejeze de impactul unor factori negativi în condiţii de instabilitate pe piaţa mondială, depăşind creşterea cererii şi preţurile mondiale la alimente”, a subliniat biroul de presă al ministerului rus.

Rusia a luat această decizie în contextul războiului cu Ucraina. România se numără printre statele vizate, având în vedere că este principalul susținător al ucrainenilor, pe care i-a primit de la început în țară și le-a oferit sprijin de orice fel.

Majoritatea statelor din UE au luat măsuri radicale împotriva Rusiei și a oprit multe legături cu aceasta. Și Elveția s-a apropiat acestui proces, limitând exporturile şi serviciile financiare cu Moscova din cauza crizei provocate în Ucraina.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *