Întrebat despre creşterea numărului de cazuri în Franţa, Germania, Italia şi Austria, dar şi despre situaţia din China, ministrul Sănătăţii a spus că sunt situaţii cu totul diferite.

Alexandru Rafila este supărat din cauza numărului mare de cazuri. „Eu am propus eliminarea etapizată a restricțiilor. S-a considerat că nu mai e cazul. Nici un fel de problemă”

„Un eventual val şase, după opinia noastră, poate fi luat în calcul sau se poate discuta doar din toamnă, mai puţin în această primăvară, credem noi, dar monitorizăm lucrurile îndeaproape, încât să vedem ce se întâmplă, dar nu putem discuta de un val şase, putem discuta cel mult de o stabilizare a numărului de cazuri din valul cinci, nu discutăm despre un val şase. Un val şase presupune o altă tulpină care circulă şi care se transmite susţinut în comunitate, iar lucrul acesta nu cred că se va întâmpla înainte de această toamnă, poate nici în toamnă nu se va întâmpla, aşa că nu cred că trebuie să îngrijorăm populaţia în mod inutil”, a declarat Alexandru Rafila, la RFI.

Întrebat despre creşterea numărului de cazuri în Franţa, Germania, Italia şi Austria, dar şi despre situaţia din China, ministrul Sănătăţii a spus că sunt situaţii cu totul diferite în China şi Europa şi că nu crede că e o comparaţie care stă în picioare.

„În China, acest val Omicron e posibil să înceapă sau să ne găsim la începutul valului Omicron în China, pentru că în Asia în general şi în China în special varianta Omicron a circulat mai puţin, de asta nu aş face astfel de comparaţii.

În mod evident şi în Europa de Vest, pe măsură ce interacţiunile sociale au crescut şi transmisibilitatea a crescut.

Nu este îngrijorător, atât timp cât vedem doar o creştere a numărului de cazuri şi nu vedem o creştere a numărului de cazuri în spitale (…). Rămâne să vedem şi în Europa de Vest cum vor evolua lucrurile, pe măsură ce se apropie vara.

Creşterea poate să devină preocupantă, în cazul în care numărul de cazuri mai mare se cuplează şi cu un număr mai mare de spitalizări sau cazuri grave. Dacă însă creşterea numărului de cazuri este doar rezultatul unor forme uşoare de boală, atunci ea nu mai reprezintă o problemă de sănătate publică”, a spus Alexandru Rafila.

El a explicat pe de altă parte raţiunea pentru care starea de alertă nu a mai fost prelungită, ceea ce a dus la ridicarea bruscă a tuturor restricţiilor: „Eu am propus o renunţare etapizată la aceste restricţii. S-a considerat că nu mai este cazul. Nu este nici un fel de problemă (…). Probabil s-a bazat pe o analiză, nu ştiu să vă spun mai multe detalii, dar asta este situaţia, ne-o asumăm cu toţii”.

„Noi din punct de vedere profesional, medical, am continuat să recomandăm câteva lucruri pe care le considerăm esenţiale în această perioadă, când există încă transmitere comunitară a infecţiei cu noul coronavirus, chiar dacă numărul de cazuri a scăzut, observăm că totuşi câteva mii de cazuri înregistrate zilnic nu sunt puţine şi până această transmitere comunitară nu încetează, adică îmbolnăvirea poate să se întâmple oriunde, datorită prezenţei de persoane care sunt infectate, atunci în mod evident, recomandările noastre sunt în continuare aceleaşi, respectiv utilizarea măştii în
spaţiile închise şi mijloacele de transport în comun, evitarea aglomeraţiilor, igiena individuală”, a mai spus Alexandru Rafila în interviul de la RFI.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *