Ambasadorul Chinei in SUA, Qin Gang, a anuntat ca tara sa nu trimite „arme si munitie” nici Rusiei, nici Ucrainei. Aceasta declaratie vine dupa ce vehiculat ca Beijingul sprijina invazia rusa, noteaza EFE.

„Exista multa dezinformare cu privire la sprijinul militar al Chinei pentru Rusia. Dezmintim. Ceea ce trimite China sunt medicamente si saci de dormit. Nu trimitem nici arme si nici munitii niciuneia dintre parti”, a declarat diplomatul chinez intr-un interviu acordat duminica postului CBS.

Totodata, Qin Gang a mentionat ca tara sa „este impotriva razboiului” si ca va face „tot ceea ce este nevoie pentru a detensiona aceasta criza”, cu toate ca a refuzat sa condamne invazia, noteaza EFE, potrivit Digi 24.

Presedintele american Joe Biden a avertizat vineri intr-o videoconferinta cu omologul sau chinez Xi Jinping cu privire la „consecintele” la care se expune China daca ofera „sprijin material” Rusiei in invazia acestei tari asupra Ucrainei.

Ambasadorul Qin Gang a calificat conversatia dintre cei doi lideri drept „sincera, profunda si constructiva”, si in timpul careia Xi „a spus foarte clar” ca Beijingul „mizeaza pe pace si se opune razboiului”.

Intrebat care este motivul pentru care China nu condamna deschis invazia, Qin Gang a calificat drept „naiva” solutia ca „condamnarile rezolva problema” si a pledat pentru „diplomatie”.

Solicitat sa raspunda daca China ofera sustinere financiara Rusiei in invazia acestei tari impotriva Ucrainei, Qin Gang s-a limitat sa spuna ca ambele tari mentin „o cooperare comerciala, economica, financiara si energetica normala”.

Totodata, diplomatul chinez a apreciat ca „relatia de incredere” dintre Rusia si China pune Beijingul intr-o „pozitie unica pentru a putea media” in solutionarea conflictului. „China este parte a solutiei, nu parte a problemei”, a mai spus acesta.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *