Un oficial ucrainean l-a provocat pe președintele Joe Biden să viziteze Kievul săptămâna viitoare, spunând că ”nu trebuie să-i fie frică – dacă are curaj”.

Potrivit Daily Mail, Ihor Zhovka, șeful consilierilor diplomatici al președintelui Volodimir Zelenski, i-a cerut președintelui Americii să viziteze personal Ucraina când va ajunge la Bruxelles pentru summit-ul NATO, săptămâna viitoare.

De asemenea, Zhovka i-a cerut lui Biden să simplifice viitoarea achiziție de către Ucraina a armelor americane, care include avioane de luptă și rachete.

Consilierul i-a criticat și pe aliații Ucrainei, susținând că Zelenski este „dezamăgit” de respingerea de către SUA și NATO a cererii de impunere a unei zone de excludere a zborurilor în spațiul aerian al Ucrainei.

„Dacă NATO nu este în măsură să ne furnizeze o zonă umanitară de restricționare a zborurilor, vă rugăm să ne furnizați avioane de luptă, vă rugăm să ne furnizați sisteme de apărare aeriană antirachetă”, a spus Zhovka în timpul unui interviu pentru CNN, potrivit Daily Mail care citează Mediaite.

„Așadar, președintele meu va continua să facă asta. El a vorbit despre asta în Congresul SUA. El vorbește despre asta în fiecare zi.” – a mai spus el.

Biden, care nu a emis în mod public o decizie cu privire la cererea lui Zelenski, a fost avertizat la începutul acestei săptămâni că impunerea zonei de excludere a zborilor ar fi un „act de război”.

Rămâne neclar cum va proceda Biden în continuare.

Zhovka a remarcat, de asemenea, că liderii altor trei națiuni au vizitat Kievul și s-au întâlnit cu Zelenski.

„Ei bine, știți, chiar în această săptămână, trei prim-miniștri ai trei națiuni prietene – Polonia, Republica Cehă și Slovenia – au vizitat, personal, Kievul și s-au întâlnit personal cu președintele Zelenski”, a răspuns el.

„De ce [nu] vine președintele Biden în Ucraina pentru a se întâlni cu președintele?”

La întrebarea despre pericolul ca Biden să călătorească la Kiev, Zhovka a spus: „Ei bine, cu siguranță este periculos când ai un război împotriva țării mele, un război în Europa”.

Nu este clar dacă Biden va accepta invitația lui Zhovka și Zelenski, care vine într-un moment în care Ucraina urmează să primească un nou transport de arme americane, inclusiv rachete.

”Armele se vor afla pe teritoriul țării noastre în viitorul apropiat. Vorbim de zile”, a confirmat sâmbătă, într-un interviu televizat, secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Oleksi Danilov.

Aliații Ucrainei au trimis avioane cu transporturi de arme împotriva invaziei ruse.

Potrivit unei estimări ale serviciilor de informații americane, 7.000 de soldați ruși, inclusiv patru generali, au fost uciși de când a început invazia rusă din 24 februarie, și între 14.000 și 21.000 de soldați au fost răniți în lupte.

În schimb, Ministerul Apărării din Moscova susține că mai puțin de 500 de soldați au fost uciși.

Armata Ucrainei a suferit, de asemenea, pierderi grele, care ar putea fi mult mai mari decât cei 1.300 de soldați pe care Kievul i-a confirmat ca fiind uciși.

Potrivit armatei ucrainene, Rusia a pierdut 466 de tancuri, 115 elicoptere, 914 vehicule, 95 avioane, 213 sisteme de artilerie, 44 de arme antiaeriene și 60 de rezervoare de combustibil.

Rusia nu a răspuns la ultimele estimări ale Kievului, iar informațiile nu au putut fi verificate în mod independent.

Estimările au fost făcute într-un moment în care Rusia a folosit cea mai recentă rachetă hipersonică, pentru prima dată în timpul atacului său asupra Ucrainei.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *