SUA, Marea Britanie și Australia au anunțat că vor să dezvolte rachete hipersonice în parteneriat cu

AUKUS, dar China a atenționat că acest demers ar da startul reînceperii unor conflicte asemănătoare cu cel dintre Rusia și Ucraina.

Guvernul Boris Johnson a transmis marţi seară că Marea Britanie, Statele Unite şi Australia vor dezvolta rachete hipersonice în proiecte comune. Proiectele vor fi făcute în cadrul parteneriatului de securitate AUKUS, care a fost lansat anul trecut şi cu care China nu a fost de acord nicio secundă.

Planul Marii Britanii, SUA şi Australiei reprezintă o reacţie la rachetele hipersonice dezvoltate de Rusia şi China.

Statele Unite şi Australia dețin deja un program comun pentru dezvoltarea de rachete hipersonice, iar Marea Britanie va intra în proiect. Guvernul de la Londra declară că totul este strict defensiv.

Administraţia de la Beijing a avut și o reacție la anunțul făcut de Guvernul de la Londra: „Oricine vrea să nu observe o reeditare a crizei din Ucraina ar trebui să se abţină de la a face lucruri care ar putea atrage alte părţi ale lumii într-o astfel de criză”, a declarat ambasadorul Chinei la Naţiunile Unite, Zhang Jun, potrivit Reuters.

China și-a exprimat dezacordul în ultimele luni cu privire la parteneriatul de securitate semnat de Australia, Marea Britanie şi Statele Unite (AUKUS). Beijingul a avertizat asupra riscurilor iscate de cumpărarea unor submarine nucleare de către Australia.

În noiembrie 2021, preşedintele Xi Jinping a atenționat asupra riscurilor apariţiei unei gândiri asemănătoare cu cea a Răzb.oiului Rece în zona Asia-Pacific, având în vedere tensiunile create de AUKUS.

„Regiunea Asia-Pacific nu poate şi nu trebuie să alunece spre confruntările şi diviziunile din era Răzb.oiului Rece”, a precizat Xi Jinping.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *