Ministrul Muncii, Marius Budăi, a oferit asigurări că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va putea fi modificat în ceea ce privește voucherele pentru produsele alimentare, măsură prevăzută în programul „Sprijin pentru România”.

Marius Budăi a criticat vocile care încurajează în spațiul public ideea că „nu se poate” în loc să intervină pentru a găsi soluții la problemele românilor.

Marius Budăi a oferit asigurări românilor că programul „Sprijin pentru România”, care cuprinde măsuri menite să susțină populația vulnerabilă și agenții economici în această perioadă de criză, a fost dezvoltat cu acordul Comisiei Europene astfel încât modificarea PNRR-ului va putea să aibă loc negreșit.

Poziția sa vine după ce europarlamentarul Corina Crețu a acuzat că voucherele alimentare, acordate românilor prin intermediul programului a cărui valoare ajunge la 17,3 miliarde de lei, nu au primit aviz pozitiv de la Bruxelles.

Bruxelles nu ar fi oferit aviz pozitiv voucherelor alimentare
„Am înțeles eforturile pe care le face domnul ministru al Muncii și îngrijorarea sa față de explozia aceasta de prețuri și modul în care fac față pensionarii.

Dar cred că aceste lucruri pot fi mult mai rapid compensate de la buget, pentru că, după cum știți, Comisia Europeana a răspuns printr-o comunicare oficială despre modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență că această modificare se poate face doar în situații excepționale cum ar fi, de pildă, dezastre naturale de dimensiuni istorice, iar deja noi suntem întârziați. Termenul limită este 2026, dar trebuie contractate până în decembrie 2023 toate lucrările.

Deci, practic, ar trebui să ne concentrăm pe preluarea acestor fonduri și găsite soluții de la bugetul de stat pentru pensionari, pentru că înțeleg că este într-adevăr foarte greu pentru oameni să se mai descurce cu actualele prețuri. (…) Până la ora actuală, din câte știu eu, nu există un aviz pozitiv al Comisiei Europene în legătură cu aceste vouchere (de 50 de euro pe care Guvernul a promis că le va acorda persoanelor aflate în situații dificile – n.r.)”, a spus europarlamentarul Corina Crețu.

 

Cum vor fi decontate măsurile de sprijin social pentru români

În replică, șeful Ministerului Muncii s-a declarat sătul de oamenii care susțin că „nu se poate face. Marius Budăi a explicat că reprezentanții Comisiei Europene au agreat tot ceea ce a discutat cu omologul său de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, iar toate măsurile ce s-a propus în programul „Sprijin pentru România” vor fi decontate în procent de 50% de către Bruxelles, restul efortului financiar fiind suportat de bugetul intern.

„Ați văzut și ultima discuție pe care am avut-o cu domnul comisar al Muncii, eu nu o să încetez absolut nicio clipă să mă bat și PNRR vă garantez că va fi modificat într-un sens sau altul. Modificare poate înseamnă prea mult în traducere directă. Dorim să scoatem o reformă și să introducem o altă reformă.

Nu ne dorim să punem în pericol aplicarea PNRR, dar anumite tâmpenii, și o spun cu toată responsabilitatea, anumite asumări fără niciun fel de profesionalism, să scrii tu într-un document oficial al României către Comisia Europeană, să folosești expresia pensii speciale… (…) Eu m-am săturat de oameni care ne spun cum nu se poate face. Eu caut aliat în cei care ne pot spune cum se poate face”, a afirmat șeful Ministerului Muncii, Marius Budăi, într-o intervenție la postul de televiziune Antena 3.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *