Pe fondul războiului care a ajuns în a 90-a zi, întreaga lume s-ar putea confrunta cu o criză alimentară în luna iulie. Anunțul a fost făcut de către Nikolai Solski, ministrul Politicii Agrare și Alimentației din Ucraina.

Conform acestuia, în mai puțin de două luni, lumea va resimți din plin efectele războiului, mai ales în plan alimentar, atunci când se va declanșa o criză alimentară în toată regula.
Conform Playtech.ro, în cadrul unui interviu, acesta a mărturisit că războiul a blocat exportul a peste 5 milioane de tone de grâu și nici culturile nu pot fi semănate ca de obicei.

„Nu am mai scos alte cinci milioane de tone de grâu pe care ne-am propus să le scoatem. Cu siguranță ne-am propus să scoatem cel puțin 10-15 milioane de tone de grâu din această cultură. Nu vom putea semăna în volumul de anul viitor. Toate piețele vor simți asta. Cred că lumea va începe să simtă acest lucru undeva la jumătatea lunii iulie”, a spus Nikolai Solski.
„Exact peste două luni vor veni în țările din bazinul Mării Negre, în primul rând la noi, și vor vedea că nu există cereale și nu prea va fi alternativă în lume. Pentru că e ca la petrol, este imposibil să crești dramatic volumul într-o lună”, a mai spus acesta.

De asemenea, Zelenski a mărturisit că războiul se resimte și în ceea ce privește prețul alimentelor, iar apariția foametei este din ce în ce mai posibilă.
„Ucraina oferă, literalmente, pâine pentru aproape 400 de milioane de oameni de pe planetă. Și, acum, ONU recunoaște că majorarea prețurilor la alimente în acest an va duce la foamete pentru cel puțin 47 de milioane de oameni din 81 de țări”, a spus președintele Ucrainei.

Denis Shmihal, prim-ministrul Ucrainei, susține că țara atacată de Rusia trebuie să facă față unor pierderi economice uriașe. Pe lângă întrega infrastructură ce este atacată zilnic, Ucraina pierde mai mult de 170 de milioane de dolari în fiecare zi.

Acest lucru este cauzat de faptul că nu mai poate exporta cerealele, întrucât armata rusă a blocat porturile prin care acestea erau realizate. Mai mult decât atât, capacitățile de export ale țării vecine au fost diminuate considerabil: cu peste 50% de când războiul a început pe data de 24 februarie.

De când invazia asupra Ucrainei a început, prețurile alimentelor au explodat. Grâul și porumbul au crescut cu peste 20%, iar un val de scumpiri în lanț a început. Totodată, consecințele războiului sunt atât de mari, încât și țările cu o situație financiară bună au de suferit.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *