Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii, a spus, cu privire la riscul ca viitorul an scolar sa inceapa online din cauza pandemiei, ca nu crede ca asa ceva se va mai intampla.

Anul scolar 2022- 2023 va incepe, potrivit ordinului Ministerului Sanatatii, pe 5 septembrie.

Ministrul a afirmat ca ”noul val pandemic se va epuiza pana la deschiderea scolilor”.

„Acest nou val pandemic se va epuiza pana la deschiderea scolilor, lucrul asta aproape sigur si va exista un interval de timp cu un numar mic de cazuri. Sigur, pot aparea si alte valuri pandemice, dar pana la urma eu cred ca lucrurile au intrat intr-o anumita normalitate, pe care am regasit-o de data aceasta si la Ministerul Educatiei, in sensul dorintei de a pastra scolile deschise. Si vom monitoriza, vom propune aceeasi modalitate de monitorizare a evolutiei pandemiei in Romania, daca va fi cazul, nu automat, care sa tina cont de gradul de solicitare si de incarcare a sistemului de sanatate, nu, pur si simplu de un numar de cazuri care poate nu avea niciun fel da relevanta sau o relevanta foarte mica si care tinea scolile inchise fara sa fie persoane internate in spital.

E clar ca poti lua masuri pe un termen limitat, insa foarte limitat, nu asa, sa tinem scolile inchise luni de zile, copiii sa piarda foarte mult din acumularea de cunostinte si mai ales sa piarda foarte mult din modul lor de viata si de dezvoltare normala”, a declarat ministrul Sanatatii la Prima Tv.

Rafila a anuntat ca discutat cu reprezentanti ai copiilor, in cadrul unei reuniuni organizate de „Salvati Copiii”.

„Aceste decizii, care au fost de multe ori luate mai degraba sub imperiul fricii decat al nevoii, de persoane care, ma rog, probabil ca simt mai putin emotia si empatia, nu cred ca sunt cele mai bune in a gestiona o situatie, o criza de sanatate publica. Masurile trebuie luate responsabil, secvential si sa incerci sa gasesti acele elemente care intr-adevar sunt obiective: gradul de incarcare al sistemului de sanatate, accesul la servicii de sanatate, da, dar nu asa, pur si simplu sa ia o masura care pune in pericol societatea si economia”, a mai spus ministrul Rafila.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *