A murit marele actor Alexandru Arșinel. Avea 83 de ani. FANATIK vă prezintă drumul său din Dolhasca natală la celebritatea care l-a „impus” în memoria afectivă a sute de mii de admiratori. Sursa foto: colaj Fanatik

acum 31 de minute
Marcel Pavel şi Adrian Enache, reacţii emoţionante după moartea lui Alexandru Arşinel
Reacţiile au început să curgă după moartea lui Alexandru Arşinel.

“Lângă doi TITANI. De astăzi, amândoi ne privesc cu dragoste și bunătate de Sus. I-am considerat mereu și pe Stela Popescu, și pe Alexandru Arșinel, părinții mei de suflet. Am învățat de la ei, am un milion de sfaturi de la ei pe care le păstrez în inimă ca pe cele mai de preț comori. I-am iubit, îi iubesc și mă rog Bunului Dumnezeu să-i țină în Lumina și Pacea Lui. Drum lin printre stele, nea Sandu!”, a scris Adrian Enache pe Facebook, alături de poză în care apare alături de Alexandru Arşinel şi Stela Popescu.

“Drum lin printre stele, maestre”, a scris şi Marcel Pavel pe contul său de socializare.

acum 1 oră
Spitalul Universitar confirmă moartea lui Arşinel
Spitalul Universitar a confirmat decesul lui Alexandru Arşinel

“În această seară, marele actor Alexandru Arșinel s-a stins din viață în urma unei lungi suferințe. Domnul Alexandru Arșinel a fost internat pe data de 15 septembrie 2022, în Spitalul Universitar de Urgență București și de o săptămână se afla în secția de Terapie Intensivă. Conducere Spitalului Universitar de Urgență București transmite condoleanțe familiei îndurerate. Dumnezeu să-l odihnească”, a transmis conducerea spitalului.

A murit Alexandru Arșinel. Marele actor a tras definitiv cortina peste viață din cauza unor probleme cardiace care l-au chinuit în ultimul timp. Avea 83 de ani.

A murit Alexandru Arșinel. Marele actor avea 83 de ani
Informaţia a fost confirmată în exclusivitate pentru FANATIK de fiul acestuia, Bogdan. “Da, este adevărat!”, a declarat Bogdan Arșinel.

Alexandru Arșinel s-a născut acum 83 ani, în satul Dolhasca din regiunea Baia a Regatului României atunci, pe 4 iunie 1939, acum județul Suceava.

Al Doilea Război Mondial i-a marcat copilăria cu bombardamente, sărăcie şi foamete. Familia nu era una înstărită. Când părinții găseau, și puteau!, să cumpere lapte, copii – Arșinel a mai avut o soră și un frate – primeau pe rând, fiecare în câte o zi, câte o cană, dimineața… Iar hainele treceau de la cel mai mare la cei mai mici.

„În perioada foametei, când totul se dădea pe puncte – şi mâncare, şi îmbrăcăminte – neavând materiale din care să ne facă veşminte noi, mama lua câte o haină de-a fratelui meu, care îi rămăsese mică, o întorcea pe dos, mi-o cârpea şi mi-o făcea ca nouă” – Alexandru Arșinel în cartea „Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. O pereche fără pereche”

Printre greutățile acelor vremuri, Arşinel a găsit loc în cartea amintită și micilor bucurii ale unei vârste neprihănite și… inconștiente!

„Armamentul rămas după război reprezenta jucăria noastră. Mergeam pe malul Şomuzului, săpam o groapă, puneam gloanţele înăuntru, dădeam foc şi vă imaginaţi cât de încântaţi eram de zgomotul care se auzea” – Alexandru Arșinel în cartea „Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. O pereche fără pereche”

Nimic nu anunța în copilăria sa viitorul actor de mare succes. I se spunea „Mutu”, „Buflea” sau „Haplea”, a fost gurmand de mic şi chiar el povestea în cartea amintită că aceste porecle îl caracterizau perfect.

„Eram gras, nu scoteam o vorbă ca nu cumva să râdă lumea de mine. Totuşi, elev fiind la Şcoala tehnică, profesorul de română mi-a încredinţat un rolişor (eram un june-prim care trebuia să se însoare cu faţa preşedintelui „colectivei”) într-o piesă de teatru care m-a salvat de la repetenţie. După ce m-a văzut jucând, profesorul de rusă m-a trecut clasa” – Alexandru Arșinel în cartea „Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. O pereche fără pereche”

Tata l-a vrut „ciocănar la CFR”, mama l-a trimis la „Teatru”
Tatăl său lucra la CFR și ar fi vrut ca fiul să-i urmeze în meserie. Numai că fiul n-a intrat la Facultatea de Construcţii în 1957 și… să-l lăsăm pe el să spună ce a urmat.

„Nu vă pot descrie câte cruci şi Dumnezei am primit de la tata! În afară de înjurături, mi-a pregătit şi o surpriză. M-a trezit a doua zi de dimineaţă, la ora cinci: «Scoală-te, biserica mă-tii, că te duc la Revizia de vagoane să te fac ciocănar»”– Alexandru Arșinel în cartea „Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. O pereche fără pereche”

A intervenit mama… ca orice mamă… și Arșinel n-a ajuns ciocănar, ci… figurant! În echipa de figuranţi a Teatrului Naţional din Iaşi. Ajutat de un coleg al… tatălui său! Încurcate căi ale Domnului… Îi plăcea grozav pe scenă, dar nu i-a fost deloc ușor…

„Cum majoritatea colegilor mei de figuraţie, mai vechi în teatru, mă persiflau şi mă tratau ca pe un nou-venit nepriceput, mi-a venit o idee: ce-ar fi ca eu să intru la IATC şi «ăştia» nu? Am început să mă pregătesc de unul singur, învăţând toate monoloagele din piesele în care jucam ca figurant…” – Alexandru Arșinel în cartea „Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. O pereche fără pereche”

Mama, tot mama, l-a încurajat, l-a îndemnat, l-a susținut să plece la București, să dea examen de admitere la „Teatru”. Tatăl s-a resemnat că nu va mai fi un ceferist în familie.

Care a fost primul pas din cariera impresionantă a lui Alexandru Arșinel
A intrat „din prima”, a absolvit în 1962. În 1960 a prezentat, împreună cu o colegă de facultate, Cici Dumitrescu, un spectacol televizat susținut de studenții de la Institutul de Teatru și de la Conservator sub „bagheta” marelui regizor Valeriu Lazarov. A fost prima sa întâlnire cu Televiziunea, în primul sediu TVR, cel din strada Molière. A fost o dragoste la prima vedere, care a durat ?? de ani.

1961 este anul în care a debutat Alexandru Arșinel pe scena Institutului de Teatru (sala Casandra) cu piesa „Centrul înaintaş a murit în zori” a dramaturgului argentinian Agustin Cuzzani
După absolvire, Alexandru Arșinel a plecat la Târgu Mureș, unde tocmai ce se deschisese secția română la Teatrul Maghiar. În 1964 s-a întors în București, a dat concurs și a fost angajat la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”. Începea o carieră prestigioasă pe scenă, pe platourile de filmare, în studiourile TVR.

Primii ani de actor în Capitală n-au fost deloc ușori… Arşinel a locuit un an într-o… cămară de alimente! Doi metri pe unul şi jumătate. Fără nicio exagerare.

„Nu exista căldură, mă încălzeam la aragaz. Cred că atunci m-am îmbolnăvit şi de rinichi. Trăiam din te miri ce… Dar trăiam pe scenă și asta era totul pentru mine” – Alexandru Arșinel în cartea „Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. O pereche fără pereche”

După ce şi-a făcut buletin de Bucureşti, i s-a repartizat o cameră 3 pe 3 metri, într-o casă care, pe vremuri, fusese… bordel! Cu baia şi WC-ul pe hol, la comun. Era, oricum, mult mai mult decât nimic… Acolo şi-a adus soţia, acolo li s-a născut primul copil, Bogdan (al doilea, tot băiat, se numește Cristian).

„Îmi aduc aminte că Marilena, ca să îi facă baie copilului, freca bine cada, apoi turna spirt şi îi dădea foc pentru a o dezinfecta, aşa dezastru era acolo” – Alexandru Arșinel în cartea „Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. O pereche fără pereche”

Pe Marilena a cunoscut-o în 1966. La Ștrandul Tineretului. Era o fată de o frumusețe răpitoare. Care i-a răpit inima de la prima „vedere”. Dar care s-a lăsat greu cucerită.

„Am văzut o fată a cărei imagine m-a hipnotizat, mi s-au lipit ochii de ea ca un magnet. N-a vrut să-mi spună cum o cheamă, am apelat la «artileria grea», replici teatrale că doar eram actor: «Ce-ai face dacă m-aş îneca?», Eram convins că o dau pe spate. Ei bine, abia i-am smuls doar un zâmbet… ironic… După îndelungi insistenţe, am convins-o să-mi dea numărul ei de telefon” – Alexandru Arșinel în cartea „Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. O pereche fără pereche”

După doi ani, în 1968, Arșinel o făcea pe Marilena doamna Arșinel și oficial, a urmat primul fiu, Bogdan, apoi al doilea, Cristian și ?? de ani de căsnicie trainică și fericită. Chiar dacă a fost marcată de o mare cumpănă…

În 2016 Marilena a suferit un accident, a căzut pe scări, s-a lovit la cap și a rămas paralizată pe jumătate, soțul ei fiind în tot acest răstimp principalul ei sprijin moral și ajutor nemijlocit. De acum va urma un chin incomparabil mai greu pentru ea…

Stela și Arșinel, unul dintre cele mai celebre cupluri artistice ale României
Alexandru Arșinel a jucat în sute, dacă nu mii de spectacole, emisiuni de divertisment la toate televiziunile din România post-decembristă, nenumărate… Revelioane, are zeci de piese înregistrate la radioul național, peste 20 de filme (ale căror nume le puteți vedea mai jos) și albume muzicale de succes, cu melodii din repertoriul unor mari cântăreți din întreaga lume.

Fetele lu’ dom’ Profesor (2014)
O seară la Revistă (2013)
Toată lumea din familia noastră (2012)
De la miel pan’la Eiffel (2007)
Razboiul sexelor (2007)
Cuscrele (2005)
Sexy Harem Ada-Kaleh (2001)
Ministerul comediei (1999)
A doua cădere a Constantinopolului (1994)
Paradisul în direct (1994)
Băiatul cu o singură bretea (1991)
Miss Litoral (1990)
În fiecare zi mi-e dor de tine (1987)
Anotimpul iubirii (1986)
Vară sentimentală (1986)
Colierul de turcoaze (1985)
Un trio formidabil (1985)
Ca-n filme (1983)
Ana și hoțul (1981)
Ultimele zile ale verii (1976)
Cerul începe la etajul trei (1967)
Vacanță la mare (1962)
A primit numeroase premii, ordine și medalii, a avut milioane de admiratori. La construirea carierei sale de succes o „cărămidă” foarte importantă a pus regretata mare artistă Stela Popescu. Plecată la Dumnezeu brusc, dureros, într-o zi neagră a anului 2017, 23 noiembrie…

Stela și Arșinel… Cine n-a auzit de ei? Cine n-a râs cu ei, cine nu i-a apreciat, cine nu i-a iubit? Stela și Arșinel au format unul dintre cele mai apreciate și îndrăgite cupluri. Numai pe scenă, în pofida oceanului de bârfe care au însoțit relația lor profesională.

S-au cunoscut în facultate, dar au început colaborarea de mare succes mult mai târziu. Povestea Alexandru Arșinel cum a fost întâlnirea cu Stela Popescu…

„Era mai mare cu doi ani sau trei ani decât mine și o vedeam la «Casandra». Dar am cunoscut-o într-un weekend, într-o vacanță muncitorească din asta, pe malul gârlei, pe malul Borcei unde eram cu Institutul de Teatru la muncă patriotică, la rărit sfecla de zahăr. Și acolo a apărut Stela cu o rochie cu buline roșii, verzi. Ce mai, eram căzuți toți în cap… Era o fată foarte frumoasă, zglobie, împrăștia multă veselie în jur” – Alexandru Arșinel în emisiunea „De-a viața ascunselea” a Florentinei Fântâneanu, Antena 3, 30 decembrie 2018

Pe scenă s-au reîntâlnit în 1978, la celebra grădină „Boema”, unde Mihai Puiu Maximilian, marea iubire a vieții și al doilea soț al Stelei Popescu îl cooptase pe Alexandru Arșinel în spectacolele sale.

Stela Popescu forma un cuplu de succes cu Ștefan Bănică începând din 1971, la inițiativa lui Tudor Vornicu, dar în 1979 s-au despărțit. Iar colegilor deja de scenă Stela Și Arșinel le-a fost ușor să formeze un duo de excepție, de durată și de mare popularitate. Beneficiind și de textele umoristice excepționale create pentru ei de „Puișor”, cum îi spunea Stela soțului ei.

38 de ani a durat viața cuplului Stela Popescu – Alexandru Arșinel, din 1979 până în 2017, când marea actriță a plecat din această lume într-una sigur mai bună (23 noiembrie)
Cum s-a autocaracterizat Alexandru Arșinel de-a lungul timpului
Alexandru Arșinel a fost și un împătimit interpret de muzică „old fashion”. Muzică veche, melodii consacrate ca șlagăre mondiale, lansate de celebrități din domeniu. Cântece cu adevărat nemuritoare din repertoriu celebrilor Nat King Cole, Frank Sinatra, Engelbert Humperdinck sau Tom Jones.

Plus colindele perene ale Crăciunului, delicatele romanțe sau „îmbătătoarele” cântece de petrecere caracteristice sufletului românesc. Albumele „Evergreen”, „Cântece de Crăciun”, „Ce faci astă seară tu?”, „Olé, Parfum de romanță” sau „La mulți ani viață!” stau martore talentului său (și) muzical.

Alexandru Arșinel declara, cu umor nedisimulat, că, dacă s-ar fi născut în SUA, ar fi devenit un al doilea… Frank Sinatra: „Îl haleam pe Sinatra! Am un timbru mai frumos ca al lui. Mă asemăn cu Nat King Cole și cu Dean Martin, pe care i-am considerat cei mai mari. Când e vorba de cântat, chiar mă laud. Sunt bun! (…) Eu îmi găsesc un refugiu extraordinar în cântec. Mă retrag în mine, trăiesc la maximum fiecare piesă și cânt cu ochii închiși”.

Din păcate acum vorbim de Alexandru Arșinel și prestigioasa lui carieră la trecut… S-a gândit la soția sa, la copii săi, dar și la spectatorii, la admiratorii săi până în ultima secundă a vieții…

„Nu mi-a fost niciodată parcă atât de greu ca-n aceste ultime săptămâni! Am urcat pe scenă în multe momente dificile pentru mine. Și după ce suportasem diferite intervenții medicale, fie după transplantul de rinichi, fie după operațiile la inimă, fie chiar în perioada asta a ultimilor ani, când infectările cu COVID-19 se aflau într-o fază în care nimeni nu știa exact ce va urma. Acum mi-e imposibil… Imposibil! Și mi-e o rușine fără egal. Sper ca publicul să mă ierte și să înțeleagă situația…”, declara Alexandru Arșinel cu câteva săptămâni înainte de plecare…

Dumnezeu să-l odihnească!


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *