O deficienta de magneziu poate duce la multe probleme de sanatate, de unde si importanta promovarii consumului de alimente bogate in magneziu. Este esential sa intelegem rolul esential al acestui mineral si sa invatam cum sa detectam simptomele care indica o deficienta.

Ce este Magneziul?
Magneziul este un mineral care joaca un rol crucial in asigurarea functionarii corespunzatoare a majoritatii organelor, inclusiv a inimii, rinichilor si muschilor. Participa la aproximativ 300 de sisteme enzimatice din organism. In plus, magneziul ajuta la prevenirea daunelor cauzate de radicalii liberi, metalele grele si alte toxine, contribuind astfel la detoxifierea organismului.

Pe de alta parte, o deficienta de magneziu poate provoca oboseala si slabiciune inexplicabila, tulburari ale ritmului cardiac sau chiar spasme musculare si oculare.

Magneziul participa la alte functii importante pentru sanatate:

• Transportati calciu, potasiu, silice, vitaminele D si K prin membranele celulare

• Asigurarea transmiterii impulsurilor nervoase pentru contractia musculara

• Sporiti energia

• Detoxifica organismul

• Contribuie la metabolismul nutrientilor

• Contribuie la formarea oaselor si celulelor

• Un precursor al neurotransmitatorilor precum serotonina

De ce deficientele sunt din ce in ce mai frecvente?
Datorita tehnicilor agricole moderne bazate pe tratarea solurilor cu ingrasaminte chimice, pesticide si insecticide, magneziul si alte minerale sunt in cantitati reduse pe majoritatea terenurilor fertile.

Potrivit studiului francez in 1997, 77% dintre femei si 75% dintre barbati sunt sub aportul nutritional recomandat.

Este adevarat ca alimentele organice cultivate in soluri bogate in nutrienti contin mai mult magneziu, dar sunt mai putin accesibile. Pe de alta parte, exista multe suplimente din acest mineral pe piata, cu exceptia faptului ca magneziul trebuie sa fie legat de o alta substanta pentru a fi eficient. Cu alte cuvinte, nu exista supliment de magneziu 100%.

In plus, substanta inrudita cu magneziu promoveaza absorbtia si biodisponibilitatea magneziului si ofera alte beneficii pentru sanatate. Cele mai bune surse sunt treonatul de magneziu si citratul de magneziu, deoarece patrund in membranele celulare, sporind energia.

De unde stii daca primesti suficient magneziu?
„Testul intestinal” este cel mai bun mod de a afla daca corpul tau are suficient magneziu. Un exces de magneziu se manifesta prin scaune moi, chiar mai lichide, ceea ce poate fi un avantaj pentru persoanele care sufera de constipatie…

Simptomele deficitului de magneziu
Bogat in proprietati antiinflamatorii, magneziul este eficient in prevenirea artritei, bolii Alzheimer, hipertensiunii arteriale, diabetului sau problemelor respiratorii, printre altele.

Acest mineral opereaza la nivel celular si se acumuleaza in tesuturile organelor si nervilor. Aceasta inseamna ca o deficienta de magneziu nu poate fi detectata printr-un simplu test de sange, deoarece sangele contine doar 1% din magneziul prezent in organism.

Aceste semne pot indica o deficienta de magneziu:

– Anxietate si atacuri de panica

– Astm

– Boli intestinale

– Cheaguri de sange

– deficit de calciu

– Cistita

– Confuzie mentala

– Constipatia

– Dificultate la inghitire

– Depresia

– Ameteli

– Oboseala si slabiciune fizica

– Hipertensiune arteriala si boli cardiovasculare

– Hipoglicemie

– Insomnie

– Boli ale ficatului si rinichilor

– Durere de cap

– Crampe musculare

– Greata

– Probleme nervoase si tremor

– Osteoporoza

– Tulburari de personalitate

– Sindrom premenstrual (PMS), infertilitate si preeclampsie

– Probleme de memorie

– deficit de potasiu

– Probleme respiratorii

– Sindromul Raynaud

– Carii

– diabet zaharat de tip 2

Cum putem beneficia de magneziu?
Suplimentele care contin citrat de magneziu, forma de magneziu cel mai bine absorbita de organism, sunt disponibile si ieftine. Pe de alta parte, clorura de magneziu, cunoscuta sub numele de „ulei de magneziu” (dar nu de fapt un ulei), este disponibila pe internet. Il poti folosi local, deoarece acest produs este usor absorbit de piele.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *