Raed Arafat a vorbit despre situația în care, centrala nucleară de la Zaporojie, din Sudul Ucrainei, ar fi atacată de către Rusia. Șeful DSU a pregătit instrucțiunile pe care românii trebuie să le respecte în acest scenariu sumbru.

Șeful DSU a ținut să calmeze populația, spunând că nu ne aflăm în situația în care să ne facem griji pentru un atac nuclear, contrar mesajelor transmise de Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a amenințat, în repetate rânduri, cu un astfel de atac pentru Ucraina și, dată fiind apropierea centralei nucleare de la Zaporojde, românii ar avea motive de panică .

Pe de altă parte, chiar dacă atacul nuclear nu ar afecta România, autoritățile sunt obligate să pregătească un scenariu ce prevede recomandări pentru populație, într-o astfel de situație de criză.

„Dacă populația aude că se pregătește cineva, asta nu înseamnă că este pentru că știm că se va întâmpla ceva, dar pentru că este obligația noastră să ne pregătim și să fim pregătiți, indiferent. Poate să fie un incident nuclear industrial, care n-are absolut nimic cu războiul și care poate să fie și ceva corelat. E vorba de armele tactice. Impactul sau efectul lor este limitat. Nu este un impact care să fie la sute de kilometri distanță. Ăsta este un aspect”, a declarat Raed Arafat. (CITEȘTE ȘI: Ce a pățit Mircea Badea, în urmă cu o noapte, după ce a fost oprit de poliție: ”Mi-am promis, când mă mai oprește miliția, că o să-l sun pe Raed Arafat”)

Ce trebuie să facem în caz de atac nuclear? Raed Arafat: „Sperăm că nu vor fi folosite, dar trebuie verificate”
În primul rând, protecția civilă are obligația de a asigura adăposturi pentru cetățeni. În mod firesc, acestea se regăsesc în subsolurile blocurilor. De asemenea, autoritatea va evacua zonele afectate, în caz de nevoie, alături de MAI.

Ministerul Sănătății va distribui pastile de iod ce vor fi administrate în funcție de instituțiile clare ale instituției. Aceste medicamente nu trebuie să fie luate fără acordul specialiștilor, fiind dăunătoare dacă sunt consumate în doze mari.

„Al doilea lucru care vine este partea de informare a populației și rolul nostru ca protecție civilă. Protecția civilă alarmează, dacă știm că este un impact serios iar populația să nu se lasă condusă de dezinformări și informații greșite. Indiferent ce se întâmplă, cu siguranță vor fi folosite rețelele de socializare și poate că nu numai prin care se transmit mesaje de panică spre toate populațiile din zonă. Rugămintea noastră este să verifice ce zic informațiile oficiale”, a adăugat Raed Arafat pentru Digi 24. (CITEȘTE ȘI: Raed Arafat a făcut anunţul despre venirea războiului în România: „Suntem o ţară membră NATO”)


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *