Două institute mari din Europa au publicat prognozele meteo pentru iarna sfârșitului de an și începutul anului 2023. Iarna în România va fi blândă.

Cu toate acestea, informațiile prezentate de meteorologii europeni nu sunt susținute de prognozele românilor, prin simplul motiv că acestea nu mai există.

Când vin ninsorile și iarna în România în 2022-2023
Meteorologii români cred că astfel de prognoze pe termen lung au o probabilitate mică de realizare, astfel că preferă să ofere doar prognoze pe termen scurt.

Conform Antena 3, prognozele meteo arată o iarnă blândă pentru România și pentru restul Europei. Aceste prognoze au fost realizate de Centrul European pentru Prognoze pe Termen Mediu și de Serviciul Meteorologic al Regatului Unit.

Așadar, ninsorile vor fi rare în majoritatea țării pentru că temperaturile vor fi mai ridicate decât media normală în aceeași perioadă a anului.

”Ne așteptăm la un strat mai mic de zăpadă, în majoritatea țării, excepție făcând sud-vestul țării unde ne așteptăm la valori normale. Ne așteptăm ca temperaturile să fie peste medie la nivelul întregii țării, ușor mai ridicate, ceea ce favorizează formarea de precipitații sub formă lichidă”, a transmis cercetătorul George Gârbacea, potrivit sursei citate.

Așadar, în prima parte a iernii sunt șanse minime ca în România să ningă, conform prognozei emise de Centrul European de Prognoze.

Mai mult, acest scenariu de susținut și de prognoza meteorologilor din Marea Britanie, care arată că în țara noastră va fi ”deficit de zăpadă”. Problema ar putea fi pentru agricultură, dacă această lipsă de precipitații va fi însoțită de ger în anumite zone.

”Pentru culturile aflate în câmp ar fi preferabil ca toamna să înceapă să își intre în drepturi, adică să ne apropiem de iarnă cu temperaturi din ce în ce mai scăzute. Dacă se ating temperaturi negative – 10, -15, ar fi bine să avem un strat superficial de zăpadă”, explică Daniel Alexandru, șef de laborator agrometeorologie.

Între timp, Organizația Mondială de Meteorologie a anunțat că sunt șanse mari ca la începutul iernii să se activeze fenomenul ”La Nina”, care produce temperaturi scăzute ale apei de la suprafața Oceanului Pacific.

”Acest fenomen e relevant, ar putea însemna pentru partea de nord a Europei o iarnă mai blândă și cu precipitații mai multe, iar pentru iernile din țara noastră influențele sunt complexe, pentru că pot veni și dinspre regiunile nordice dar și dinspre Marea Mediterană mai multe precipitații”, a completat directorul ANM Florinela Georgescu.

Totodată, meteorologii din România vor studia cu atenție fenomenele meteorologice de deasupra Câmpiei Ruse, pentru că de acolo vin masele de aer foarte rece și, implicit, iernile geroase.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *