Ștergerea selectivă a memoriei este cu un pas mai aproape de realitate. Cercetătorii olandezi susțin că au descoperit o proteină capabilă să elimine sentimentele negative asociate cu anumite amintiri.

Merel Kindt şi colegii săi de la Universitatea din Amsterdam au realizat un test pentru a vedea dacă frica poate fi resimţită la un nivel mai scăzut,  atunci când abilitatea creierului de a crea o amintire pe baza unui moment neplăcut, este întreruptă.

Același subiect a fost abordat și de către cercetătorii americani.

Să vedem studiile lor în paralel!

Deși soluția a fost testată deocamdată numai pe șoareci și șobolani, oamenii de știință speră că, în viitor, să-i trateze pe soldații care suferă de sindromul de stres post-traumatic după întoarcerea de pe front.

Aproape 20% din soldații americani care se întorc de pe front sunt traumatizați de cele trăite pe câmpul de lupta. Robert ia câte 9 pastile în fiecare zi și tot nu reușește să-și controleze senzația de frică. “Începi să tremuri, inima îți bate tot mai mare, gândurile zboară cu 300 de kilometri pe minut și atunci îți pierzi controlul. Această este reacția naturală a organismului la o trauma”, povestește veteranul, care a fost în războiul din Irak.

Veteranii ar da orice că să-și șteargă din memorie amintirile dureroase. Iar cercetătorii americani din Maryland speră că acest lucru va fi posibil cât de curând. Ei au descoperit o proteină produsă în mod natural de organism, responsabilă cu reapariția senzației de teamă. Odată proteina îndepărtată, dispare și frică.

Le reamintești de acele evenimente și după 24 de ore le administrezi tratamentul. Noi credem că acest medicament va ataca receptorii instabili ai proteinei și va șterge asocierea traumatizantă cu acea amintire”, spune Richard Huganir, neurocercetator la Universitatea John Hopkins.

La testul din Olanda, au participat 60 de persoane. Acestora li s-au arătat  poze cu păianjeni, după care li s-a aplicat un şoc electric de mică intensitate, pentru a crea o amintire urâtă a acelui moment. A doua zi le-au fost arătate aceleaşi poze. Numai că jumătate dintre ei au primit propranolol, un medicament utilizat în mod normal pentru a trata afecţiunile cardiace, iar cealaltă jumătate a primit un  placebo.

A treia zi, participanţii au trebuit să privească din nou imaginile din prima zi a testului. Cei cărora li s-a administrat propranolol, au avut un răspuns emoţional mai mic ca intensitate la privirea acelor imagini, spre deosebire de cei care au primit un placebo.

”Această procedură chiar a diminuat sentimentul de teamă. Este un început promiţător pentru introducerea unor noi tratamente. Acest lucru nu era posibil până acum”, a declarat Kindt, pentru Discovery News.

Testele vor continua pentru a vedea dacă medicamentul are aceleaşi efecte benefice şi pe termen lung.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *