Cel mai vizitat loc, după Veneția, este situat în laguna venețiană, Murano este una dintre cele șapte insule fermecătoare interconectate de o rețea de poduri.  În ultimele secole, Murano este cunoscut în primul rând printre producătorii de sticlă.

Până în zilele noastre, Murano păstrează o tradiție medievală a producției de sticlă. Insula atrage turiștii și îi încântă cu ateliere de artă bizare și magazine de renume mondiale.

Sticla, după cum știți, a fost produsă în Egiptul Antic și Mesopotamia, romanii au dezvoltat tehnologia pentru producerea ei, iar venețienii au transformat-o în artă. În secolul al XIII-lea, sticla a fost una dintre principalele mărfuri de export ale Republicii Veneția, cunoscută sub numele de „pahar venețian”.

În 1291, meșterii din sticlă au fost expulzați din Veneția, iar toate atelierele au fost transferate în insula Murano. Această decizie a fost luată din motive de securitate.

Tehnologie valoroasă
Metodele secrete de producere a sticlei au fost atât de valoroase pentru Republica Venețiană, încât lui Murano i s-a interzis angajarea străinilor, iar artizani locali nu au putut părăsi insula sub amenințarea de a-și tăia mâinile, iar din 1295, chiar pedeapsa cu moartea. Organizarea și structura producției de sticlă venețiană a fost reglementată prin lege – acest acord a existat mai mult de cinci sute de ani, din 1271 până în 1806.

După trecerea de la Veneția la Murano, în noi condiții favorabile, tehnologia pentru producția de sticlă a devenit și mai dezvoltată și mai rafinată. Au fost deschise multe ateliere, fiecare dintre ele având propriul nume și emblemă, care a fost așezat pe panouri situate deasupra ușii din față. Printre produsele fabricate predomină producția de boluri, căni, sticle, vaze, oglinzi și candelabre.

O descoperire a producției de sticlă a fost, fără îndoială, realizată de către producătorul de sticlă Angelo Barovier, care a inventat un cristal transparent. În plus, Angelo Barovier a rămas în istoria sticlei ca autor al Cupei de nuntă Barovier, care este considerată o operă de artă. Interesant este că familia Barovier este recunoscută drept cea mai veche familie de sticlă și, fondată în secolul al XIX-lea, compania familială funcționează astăzi și este una dintre cele mai vechi companii din lume.

În secolul al XVIII-lea, datorită dezvoltării industriei metalurgice în diferite părți ale Europei, cererea de sticlă de Murano este redusă semnificativ, dar tradiția fabricării sticlei de artă s-a păstrat până în zilele noastre.

Astăzi, produsele din sticlă de Murano sunt create în principal pentru a atrage turiștii. Acestea sunt trimise în ateliere și fabrici, unde puteți vedea procesul de producție și formare a sticlei și, desigur, la galeriile din fabrici, unde puteți cumpăra produse fabricate pe insulă.

Sticla de Murano este mult mai mult decât un produs de lux, de asemenea face parte din arta și moștenirea culturală a Italiei.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *