Un cuplu care pleaca din vacanță de pe insula italiană Sardinia poate fi condamnat la șase ani de închisoare din cauza faptului că au furat niște nisip de pe plajă ca suvenir.

Plajele albe din Sardinia sunt strict păzite : sancțiuni severe sunt destinate oricui încearcă să îndepărteze nisipul din ele – de la un an la șase ani pentru furt în circumstanțe agravante (furtul unui bun public).

Un cuplu de francezi au fost prinși cu 14 sticle de nisip care cântăreau aproximativ 40 kg în portbagaj. Aceștia susțin că nu știau că această practică era interzisă atunci când colectau nisip pe plaja Kia din sudul Sardiniei. Conform rapoartelor presei locale, cuplul intenționa să prindă un feribot de la Porto Torres (Sardinia, Italia) la Toulon (Franța).

Unii turiști colectează nisip din Sardinia spre vânzare pe Internet, care este ilegal și pedepsit cu amenzi de până la 3.000 de euro din 2017. Deși furtul nisipului de pe plajă poate să nu pară o afacere atât de mare, oamenii de știință locali consideră că această practică este extrem de nocivă.

De ce nu poți fura nisip?

Cercetătorul de mediu din Sardinia, Pierluigi Cocco, a declarat că plajele cu nisip din Sardinia – una dintre atracțiile sale principale – suferă atât de eroziune, cât și din cauza turiștilor care transportă nisip. „Doar o mică parte din turiștii care vizitează Sardinia își petrec timpul extragând 40 kg de nisip”, a spus savantul. „Dar dacă înmulțiți jumătate din acest volum cu 5 la sută dintr-un milion de turiști pe an, atunci în câțiva ani va afecta semnificativ numărul de plaje.”

În august anul trecut, un italian de 40 de ani, rezident în Marea Britanie, a fost amendat cu 1.000 de euro după ce poliția l-a prins cu o sticlă de nisip de pe plaja Gallura de pe coasta de nord a Sardaniei.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *