Autoritățile de mediu monitorizează permanent calitatea aerului din România în condiţiile în care Ucraina este acoperită de un nor toxic.

Hărțile realizate cu ajutorul sistemului Goddar de Observare a Pământului al NASA indică desupra țării vecine concentrații ridicate de monoxid de carbon.

Însă în aer plutesc și alți compuși chimici inclusiv particule cancerigene de asbest.

Exploziile urmate de incendii puternice sunt principala cauză.

De când au început să cadă bombe, în Harkov, sunt locuri de unde nu se mai vede cerul.

Cel mai mare oraș industrial al Ucrainei este sub o cupolă de fum negru.
Particule solide amestecate cu monoxid de carbon, metan, aldehide, benzen, oxizi, cloruri și alte substanțe chimice se ridică în aer după incendiile provocate de explozii.

Pe șosele mașinile dispar într-un nor pe cât de negru pe atât de toxic. Piața Barabashovo – una dintre cele mai mari din estul Europei – arde pe 75 de hectare.

Un incendiu la o fabrică de textile aruncă în atmosferă alte noxe. La fel se întâmplă și în Kiev unde proiectilele au căzut peste un depozit.

Silviu Gurlui, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași: „Observăm în această dimineață, în zona Ucrainei, mai multe focare, adică zone de concentrații mai ridicate de monoxid de carbon.”

Gabriel Păun, Președinte Agent Green: „Mai ales în estul extrem al Ucrainei se degajă un nor foarte toxic cu emisii de monoxid de carbon. O parte din acest nor am observat că se îndreaptă către sud”.

În Ucraina, exploziile lansează în aer de la metale grele din șantierele industriale, la beton, cabluri și conducte de pe drumuri, până la azbest din cădiri. Minereul care are legătură cu bolile pulmonare și cancerul a fost interzis abia recent acolo.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *