Fosta șefă a Casei Naționale de Pensii a explicat că o creștere a pensiei minime la 2.500 de lei reprezintă un salt prea mare în condițiile economice actuale.

Creșterea prețurilor la alimente, la care se adaugă inflația în creștere au deschis discuțiile despre măsurile de protecție pe care statul român le poate lua pentru a proteja diferitele categorii de persoane defavorizate, printre aceștia numărându-se și pensionarii care beneficiază de pensia minimă.

Poate ajunge pensia minimă la 2.500 de lei?
În spațiul public au apărut, în ultima vreme, speculații legate de o posibilă creștere a indemnizațiilor minime de la 1.000 la 2.500 de lei.

Într-o intervenție la România TV, Doina Pârcălabu, fostă șefă a Casei Naționale de Pensii, în prezent secretar de stat al Ministerului Tineretului și Familiei, a vorbit despre acest subiect.

Ea a explicat că, în conformitate cu cadrul legal actual, pensia minimă reprezintă o formă de protecție socială.

“Când vorbim despre această pensie minimă discutăm despre o formă de protecții socială. În cazul persoanelor care au pensia chiar de un leu, s-a majorat și se dă o formă de protecție socială care se cheamă indemnizație socială minimă garantată, aflată acum la cuantumul de 1000 de lei”, a explicat Doina Pârcălabu.

Fost șefă a Casei Naționale de Pensii a mai explicat că peste două milioane de persoane beneficiază de această formă de protecție socială și că un salt de la 1.000 la 2.500 de lei nu este fezabil.

“Sunt peste două milioane de astfel de persoane. Nu cred că putem vorbi atât de repede despre un salt atât de spectaculos în cazul acestei forme combinate de protecție sociala cu una de asigurări sociale”, a mai adăugat secretarul de stat.

Cu toate acestea, ea a mai explicat că se poate ajunge la un astfel de nivel astfel încât indemnizația să ajungă la 2.500 de lei.

“În mai multe pași se poate ajunge la o pensie minimă de 2.500 de lei. Dacă inflația nu poate fi stăpânită, atunci puterea de cumpărare scade și trebuie să venim în sprijinul cetățenilor cu aceste forme de sistem social.

Ar trebui gândite niște valori progresive care să țină cont și de numărul de ani lucrați“, a mai adăugat Pârcălabu.

Ce spune ministrul muncii?
Marius Budăi, ministrul muncii, a vorbit în urmă cu câteva zile despre același subiect și a atras atenția asupra faptului că situația economică a României nu ar permite o astfel de creștere.

“Mi-aș dori să fie așa. Am fost întrebat dintr-o dezbatere care este nivelul de la care cred că ar trebui să începem și cam ăsta, cred eu, că ar fi reperul, în condițiile actuale. Dar, în această perioadă știm ce traversăm. Asta nu reprezintă o scuză, ci încercăm să facem lucruri, vedete că suntem deja la al doilea pachet de măsuri”, a declarat ministrul.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *